13. feb. 2013

Resept på et lykkelig liv (Charms for the easy life) av Kaye Gibbons


Resept på et lykkelig liv (Charms for the easy life) er skrevet av sørstatsforfatteren Kaye Gibbons. Boken er på 200 sider og ble utgitt i 1993. På norsk ble den utgitt i 1994 på Pax Forlag. Jeg lånte boken på biblioteket og leste den høsten 2012.

Boken handler om mormor Charlie Kate, selvlært lege, jordmor og tannlege. Datteren Sophia som må kjempe for ikke å bli overkjørt av sin sterke mor. Og datterdatter Margaret som er fortellerstemmen og hovedperson.

Handlingen beskriver bl a USA under 2 verdenskrig. Det står at den lå lenge på bestselgerlistene i USA da den kom ut. Og det ser ut som om det ble laget TV serie av boken.

Charlie Cate, hun er ikke bare jordmor, hun følger også opp de barna hun tar imot. Hun sender fødselsdagspresanger, og når de fyller 13 år, får de tilsendt veiledning i seksuell hygiene - en smakebit som viser humoren i boken:

"Til guttene bestilte hun en ferdiglaget brosjyre fra en grossist og skrev øverst på forsiden; "I anledning trettenårsdagen. Les og gjem for far, mor, søster og bror." Inni rettet hun på veiledningen etter forgodtbefinnende, som for eksempel fordømmelsen av det som ble kalt selvtilfredstillelse. Hun maskinskrev sin egen advarsel. "Det er bedre å fingre med deg selv enn med en pike. Du vet aldri hva hun har vært borti. Du blir verken blind og gal eller får rabies. Tvert imot kan du få en sunnere innstilling og minske risikoen for pinligheter i frikvarterene. Du kan i det hele tatt bli en mer omgjengelig fyr dersom du følger dine instinkter i ENEROM""

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar