15. feb. 2013

Maleren fra Shanghai (The Painter of Shanghai) av Jennifer Cody Epsteins

Maleren fra Shanghai (The Painter of Shanghai) er Jennifer Cody Epsteins debutroman. Romanen ble utgitt på norsk i 2010 (Front Forlag). Forfatteren er kunsthistoriker og har arbeidet som journalist i Asia og Europa. Boken er på 439 sider, og jeg lånte den av biblioteket og leste den i desember 2012.
Romanen er basert på den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliangs liv. Hun ble født i 1899 og døde i 1977. Men forfatteren presiserer innledningsvis at selv om hun har forsøkt å være tro mot de store linjene i kunstnerens liv, er romanen et resultat av fri fantasi. Hun skriver også at det er få tilgjengelige kilder om Pan Yuliangs liv.

Pan Yuliangs navn som fjortenåring var Xiuging. Etter at begge foreldrene er døde bor hun sammen med sin onkel som er opiumavhengig. For å få nedbetalt sin opiumgjeld selger han henne til et bordell, Herlighetens hus. Det er her hun må endre sitt navn til Yuliang. Der lever Yuliang som prostituert til en embetsmann, Mr Pan Zanhua, kjøper henne som hans konkubine, hans andrehustru. Men det er Yuliang han elsker.

Zanhua tar Yuliang med til Shanghai der hennes kunsttalent oppdages. Som en av få kvinner får hun studere ved Shanghais kunstakademi. Hun vinner en pris og ved den får hun anledning til å studere i Paris og etter det Roma. Hun kommer etter hvert tilbake til Kina der hun lever sammen med mannen og hans kone. Men

Romanen beskriver et menneske med sterk vilje som kan leve sitt liv pga mannens kjærlighet til henne. Selv om den beskriver dramatiske hendelser, både i Kina og for Yuliang, er den etter min oppfatning stillferdig i sin form. En roman jeg kommer til å huske. Her er et av hennes bilder som jeg fant på Internett:

Romanen innledes med et sitat fra den amerikanske kunstmaleren Joan Sloan;

Atelieret:
Selv om et menneske ikke kan leve av kunsten, gjør
kunsten livet verdt å leve.
Den levendegjør sulten. Den viser frem bekymringene
og problemene.
Den gjør et liv som ellers ville vært tomt for alt
- verdt å leve.
Den bringer liv til livet

Ifølge Wikipedia var Joan Sloan en amerikansk maler som levde fra 1871 til 1951. Han var kjent for sin urbane sjanger og evne til å fange essensen av nabolagets liv i New York City, ofte gjennom vinduet.

Et av hans bilder fra 1912 er McSorleys bar:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar