2. feb. 2013

De magiske tankers år (The Year Of Magical Thinking) av Joan Dideon


De magiske tankers år (The Year Of Magical Thinking) av Joan Dideon kjøpte jeg gjennom Bokklubben (utgave fra 2009) for flere år siden. Jeg leste den  i desember 2012.

Joan Dideon er født i 1934 og regnes som en av USAs største samtidsforfattere og omtales gjerne som Amerikas førstedame i journalistikk.
Joan Didions mann, John Gregory Dunne, dør av hjerteinfarkt 30. desember 2003. Litt over en uke tidligere er deres datter Quintana blitt innlagt på sykehus og er på dette tidspunkt bevisstløs. Boka ble utgitt i 2005 og kort tid etterpå døde datteren. Tapet av datteren beskriver hun i Blå kvelden som ble utgitt i 2010.
De magiske tankers år er ikke en bok en skal lese raskt. Og er du som meg, vil du komme over partier som gjør at du sliter litt med konsentrasjonen. Noen partier måtte jeg lese flere ganger. Men vær tålmodig. De magiske tankers år er usentimental. Samtidig som jeg ikke er uberørt av det Joan Didion skriver.
Joan Didion startet å skrive De magiske tankers år i oktober 2004. I begynnelsen av desember 2004 fikk hun tilsendt ektefellens obduksjonsrapport og journal. Årsaken til at de kom 11 måneder for sent var at hun, enten pga stress eller sorg, feilaktig hadde gitt sykehuset adressen der de bodde fem måneder etter at de giftet seg i 1964. I 2003 hadde de bodd på Upper East Side, Manhattan New York, i 16 år.
Hun forteller om bryllupet til datteren 26. juli 2003 og skriver deretter:
«Fire måneder og 29 dager før hun ble innlagt på intensivavdelingen på Beth Israel North. Fem måneder og fire dager før faren hennes døde. Når den beskyttende utmattelsen traff meg om kvelden i de første ukene etter at han døde, og jeg forlot slektningene og vennene som pratet i stuen og spisestuen og på kjøkkenet i leiligheten, og gikk bort gangen til soverommet og lukket døren, unngikk jeg å se på påminnelsene på veggene i gangen fra den første tiden vi var gift. Faktisk trengte jeg ikke å se på dem, og kunne heller ikke unngå dem ved ikke å kikke. Jeg kunne dem utenat.»
Da femtenåringen og jeg for første gang i livet var i USA i sommer, var vi bl a i New York. Og vi hadde en båttur rundt Manhatten. Upper East Side, det er der de i Gossip Girl bor, sa hun som er fan av serien.
Reisen vil jeg alltid huske og bildene fra turen hjelper meg å huske hva vi opplevde og det vi snakket om. Og alle de hyggelige 23 andre vi reiste sammen med. For oss ble reisen magisk. Nå vil jeg tillegge bildene nedenfor noe mer; opplevelsen ved å lese boken De magiske tankers år. Det var i dette området, Upper East Side, Joan Didion bodde da tragedien rammet familien hennes.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar