27. feb. 2013

Detective Inspector Thomas (Tommy) Lynley og Detective Sergeant Barbara Havers av Elizabeth George


Geir på sin blogg Bokbloggeir  har denne onsdagen gitt oss en utfordring om å skrive et innlegg med tema Verdens herligste romanfigur. Min romanfigur er en herlig gentleman. Men han hadde neppe vært det uten den flotte dama han jobber sammen med.  Så han får dele tittelen. Vil du lese om flere romanfigurer som har bergtatt sine lesere, trykker du på bildet nedenfor.


Det er så lenge siden jeg leste siste bok om Detective Inspector Thomas (Tommy) Lynley og Detective Sergeant Barbara Havers at jeg er usikker på om det var noen som blogget den gang. Så noen tidligere innlegg har jeg ikke å vise til.

Elizabeth George (merk at navnet er med z) er en amerikansk krimforfatter. Oversikt over alle bøkene i serien finner du på Wikipedia. Jeg har de første 7 t o m Asken og Æren. Og så har jeg Det øyet ikke ser og Sannheten om Sonia. Tilsammen har hun gitt ut 17 bøker om Lynley og Havers og den siste er ikke i oversikten og ble utgitt i 2013. Det er En løgn å tro på ( Believing the lie) og ble gitt ut i 2013. Den nest siste This Body of Death utgitt i 2010 kan jeg ikke se er oversatt til norsk. Men jeg finner den oversatt til svensk.

 Lynley er en ekte engelsk gentleman. Han er den 8th Earl of Asherton. Rik som tusan. I motsetning til hans assistent som kommer fra arbeiderklassen. Men disse to de samarbeider godt og det er Lynleys fortjeneste. For før de ble et radarpar var Havers rykte som samarbeidspartner tynnslitt. Og selv om Havers ikke alltid er like bekvem med Lynleys rikdom, går det bra pga at han ikke er en snobb.

Men jeg ikke bare lest bøker om mine helter. Jeg har hele filmserien som er laget av BBC, 8 bokser med tilsammen 22 episoder. Og romanfigurene  blir ikke mindre interessante etter det. For jeg synes det er god krim og at Nathanial Parker og Sharon Small gjør en god jobb. Det jeg ikke var klar over er at kun 10 av episodene baserer seg på bøkene til Elizabeth George, de resterende 12 er kun basert på karakterene. Men etter 2007 er det ikke laget flere episoder og ikke vil bli laget flere. Og det synes jeg er helt greit. Det vil vært tragisk for meg dersom man hadde fortsatt å lage flere og byttet ut skuespillerne.

 Her er et bilde av bøkene og Tv serien som jeg har i mitt «arkiv».


Om jeg kommer til å lese flere av bøkene, det vet jeg ikke. Tror jeg ble lei etterhvert. Kjedet meg. Sånn er det med meg og bokserier. Det skal jo også noe å holde "gløden" hos leseren når man skriver så mange bøker med enkeltpersoner i hovedrollen.

 Og når de blir å lange som den siste som er gitt ut i 2013, 609 sider. Kjære forfattere, dere må ikke skrive så lange bøker! Jeg kjøper og leser gjerne bøker som er under 300 sider! Noe kan overlates til fantasien min som leser. Det er det som er så fint med bøker i motsetning til film, noen bilder kan jeg lage selv. Og vil jeg lage selv. Og tenk om hun hadde fortsatt i samme stil som den første boka Mørkets gjerninger som bare er på 285 sider!  Men nei, de este sakte men sikkert ut. Sannheten om Sonja er på 739 sider. Ikke merkelig en går lei.  

Men jeg kommer helt klart til å se Tv serien flere ganger; det har jeg gjort allerede. For det startet med at jeg så serien på TV.
De er et smackers par synes jeg. Hadde ikke hatt noe imot å være hans assistent. Og hver gang jeg ser de i andre roller, så er det Lynley og Havers jeg ser. Rart med det....

11 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest bøkene men jeg har fulgt Tv-serien med stor interesse. Jeg liker så godt Nathanial Parker, men jeg er enig i at det er vanskelig å forbibde han med noe annet enn Lynley :-) Jeg ser at jeg burde lese bøkene og setter den første på leselisten :-) Takk for fint tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott. Jeg likte de første veldig godt. Men så begynte de å ese ut....

   Slett
 2. Et strålende valg Tone. Har kun lest en av bøkene selv, men jeg bet meg godt merke i disse to. Tusen takk for et flott bidrag til tematipset denne uka. Innlegget er selvsagt twitret og delt på facebook som vanlig. Også med lenke til forlaget

  SvarSlett
 3. Eg elskar Lynley og Havers! Og Lady Helen og Deborah og Simon St. James! Men berre i bokform. Filmatiseringa og hovudrolleinnehavarane vart "feil" for meg. Har lest alle bøkene, unnateke dei to siste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det. Det har helt sikkert med "bildene" en skaper når en leser. Jeg så serien en stund etter å ha lest bøkene. Og liker den veldig godt.

   Slett
 4. Jeg tenkte akkurat på Elizabeth George hinn dagen. Leste masse av henne for lenge lenge siden, og vurderte å repetere litt. Hadde helt glemt at det er disse to som regjerer i hennes bøker. Takk for tips, nå blir det repetisjon her hos meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid spennende å lese bøker om igjen; om en liker de på samme måte som første gangs osv.

   Slett
 5. Dette har jeg verken sett eller lest. Skal merke meg det til senere. Kanskje de dukker opp på skjermen igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Serien går på enkelte kanaler har jeg sett. BBC ihvertfall. Så det er mulig. Det er ihvertfall bra enn mye annet tull som sendes.

   Slett
 6. Hei, hei! Pantagruel Forlag gir ut 'This body of death' som på norsk vil hete 'Denne dødens kropp' 1.august 2013 - det er bare å glede seg!!

  Mvh Jannecke Stabell-Ruste
  Pantagruel Forlag

  SvarSlett