3. feb. 2013

En smakebit på søndag: Israelerne - kampen for å høre til av Hanne Eggen Røislien


I dag er min smakebit på søndag fra en bok der jeg endelig kan møte israelerne «ansikt til ansikt». Trykker du på bildet nedenfor vil du finne flere smakebiter på bloggen til Mari. For meg som liker forskjellig type bøker, er det kjempegøy å lese andres «smakebiter».

 Benytter anledningen til å frese over vinteren. Snøen; til bry og til besvær, som Anne Grete Preus synger i den nydelige sangen « Når himmelen faller ned». Her lager den bare glatte veier. Jeg går i flere måneder rundt som Pingu på luftetur med ulldyra. Selv om jeg har anti skli på skoa. I dag hjalp det ikke at en liten fugl satt med vårstemme og sang så fint til oss. Og når isbitmaskinen på kjøleskapet atter en gang streiker; da blir det mere is å frese over. Eller rettere sagt, her er problemet mangel på is. Det positive er at garantitida ikke er gått ut.

Men bøker freser man ikke over, de er bare til glede og nytte. Jeg har tidligere fortalt om boken jeg skal gi en smakebit fra i forbindelse med Boken på vent i innlegget Israelerne - kampen for å høre til av Hanne Eggen Røislien.


Den var nr 1 til lesing i januar. Men sånn ble det ikke. Det var noen andre som «sprengte» seg foran i køen. Og en av dem var Da Vinci Koden som jeg leser nå.

Men jeg har lest forord og første kapittel. Og den er, etter de forventninger og håp jeg hadde, veldig bra. Jeg gleder meg til å lese videre.  Og forhåpentligvis forstår jeg mere av hvordan «vanlige «mennesker, som lever i en region i "full fyr" som det rapporteres fra daglig i media, har det etter  å ha lest den. Allerede er novellesamlingen Bussjåføren som ville være Gud av Etkar Keret  satt opp av «leselista». Den er nevnt i først kapittel. Som en «forberedelse» lest jeg også Midtøsten-konflikten – Store norske leksikon. Ikke enkelt å henge meg i alt som har skjedd i regionen opp gjennom årene. Så, det ene tar det andre med seg. Men moro er det.

Jeg skal skrive mer om boka når jeg er ferdig å lese den. Men her er en smakebit fra slutten av forordet: (trykk på bildene så blir teksten større og lettere å lese)

22 kommentarer:

 1. Det där är en intressant region att läsa om. Jag kan rekommendera Exodus av Leon Uris, om du inte läst den. Den är visserligen ganska gammal nu, men tyvärr fortfarande aktuell.

  SvarSlett
 2. Den har jeg ikke lest. Takk for tipset.

  SvarSlett
 3. Høres ut som en interessant bok og tusen takk for tipset om Etgar`s novellesamling. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Fin å kunne gi noen tips; har fått mange ved å lese din blogg.

   Slett
 4. Jeg har alltid latt meg facinere av den regionen. Den boken har jeg ikke hørt om, men jeg fikk veldig lyst til å lese den. Takk for tipset!

  Deler din vrede over vinteren, og jeg håper du får orden på isbitmaskinen snart! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Var imot at vi skulle kjøpe det. Men nå har vi hatt det noen år og jeg er blitt avhengig av isbiter. Drikker mye mer vann og det smaker mye bedre med is oppi. Har et en her som byttet noe. Men nå har den igjen stoppet å produsere is.

   Slett
 5. Tusen takk for tips! Mine besteforeldre skjulte en israelsk familie under krigen, så jeg har vel kanskje vært litt over gjennomsnittet interessert i israelernes liv og levnet. Vi hadde i mange år kontakt med denne familien også etter jeg ble født, men har dessverre mistet den nå. En historie som er like spennende og interessant som den er til tider tragisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hørtes ut som en spennende historie. Har alltid drømt om å reise til Israel. Ikke pga religion, men for å oppleve hvordan det er der. Men nærmest jeg har vært er solferie på Kypros. Og det er mitt favoritt sted for slike reiser.

   Slett
 6. Hehe, "jeg går i flere måneder rundt som Pingu på luftetur"! Vi går heldigvis lysere tider i møte :)
  Takk for tips til lesing for å forstå Midtøsten-konflikten bedre. Jeg leste en novellesamling av Etgar for ikke så lenge siden, og likte den godt så jeg har lyst til å lese mer av ham. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Ja, heldigvis går det fremover. Jeg er ikke så glad i snø og is. I 2006 ramla jeg på isen og brakk ankelen på en luftetur med hunden. Og det er en opplevelse jeg ikke vil ha igjen. Ukesvis med gips og etterpå var beinet stivt veldig lenge. Gleder meg til å lese novellene hans. Håper de har dem på biblioteket.

   Slett
 7. Takk for tips. I dag blir det nok mange bøker å dra hjem med, skal på Bokbåten nå. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Leste innlegget ditt.

   Slett
 8. Det hørtes ut som en interessant bok. Ikke minst det at den ønsker å sette lys på vanlige mennesker og vanlige liv! E fint tips! Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Nei, vanlige mennesker selger ikke i media. Men de skulle bare visst hvor mange som ønsker å lese om vanlige menneskers liv; ikke bare sjokkoverskriftene.

   Slett
 9. Denne kunne jeg tenke meg å lese - interessant å få dette perspektivet : ) Coveret var kult - likte bildeoppdelingen : )

  Takk for bra smakebit : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Her har de vært kreativ.

   Slett
 10. Denne fikk jeg skikkelig lyst til å lese! Jeg har blitt veldig engasjert i Israel og Midtøstenkonflikten etter at jeg var og studerte der i sommer og "samler" litt på denne typen litteratur :) Tusen takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da bør du kanskje også lese romanen En overflødig kvinne; handling fra Beirut. Jeg har et innlegg om den også. Kunne tenkt meg å reise en tur til Israel. Men det er på en måte skremmende med tanke på alt som skjer der.

   Slett
 11. Tack för smakbiten. Det finns mycket att lära sig om Mellanösternkonflikten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det.Har planer om å lese romanen Morgen i Jenin etterhvert; en roman "den andre siden" i konflikten.

   Slett
 12. Intressant bok du har funnet deg:) Kan lite om Israel og Midtøstenkonflikten, så dette var jo nesten litt spennende:) Noterer noterer:) Takk for introduksjonen av boken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til å sette igang med den. Da Vinci-koden er bra, men den er veldig lang; 640 sider...

   Slett