9. mai 2013

Dokumentarfilmen Grey Gardens av Albert and David Maysles


Fredag 3. mai 2013 var det et innlegg i A-magasinet om den amerikanske filmskaperen Albert Maysles ifm at han holdt kurs på Nordic/Docs dokumentarfilm-festival i Fredrikstad forrige uke.  Og til A-magasinet forteller han følgende om dokumentarfilmen Grey Gardens fra 1976 – en film han og broren laget om en mor og datter som bor sammen:

”En dag på 60-tallet ble Maysles og broren oppringt av Lee Radziwill. Jackie Kennedys lillesøster. Hun ville at brødreparet skulle filme fortellingen om hennes barndom på feriestedet The Hamtons utenfor New York. Men da ”The Maysles” ankom stranden, fant de fort ut at Kennedys søskenebarn, 58 år gamle Edie og hennes mor Edith, kanskje var hakket mer spennende. Maysles brukte seks uker sammen med lus, kattepiss og grevlinger på å fange smertefullt ærlige kommentarer som skjøt frem og tilbake mellom mor og en datter som etter å ha bodd oppå hverandre hele livet, hadde innledet et slag hat/elsk-forhold.

-      Folk spør oss hele tiden om damene ikke spilte foran kamera, men de var like gærne når de var alene som når vi var til stede. Og dette vet vi, fordi vi ankom grytidlig noen morgener og gjemte oss i buskene for å tyvlytte på samtalene. ”

 
 
Jeg liker bedre å se dokumentarfilmer enn fiksjon, derfor syntes jeg dette virket veldig interessant. Jeg leste mer om denne filmen på  Wikipedia, som handler om tanten og kusinen til Jackie Kennedy Onassis. De var engang rike og vakre kjendiser som  lever i huset Grey Gardens som er blitt en søppelhaug. Det er laget film og musical av deres historie. Og det som er skjedd etterpå er bl a dette:

“In 2010 the film was selected by the Library of Congress for preservation in the United States National Film Registry as being "culturally, historically, or aesthetically significant".”

Og utrolig nok fant jeg den på You Tube; og det er ikke grevlinger som er i huset, men vaskebjørner. Den er ikke tekstet, og de er høylytte og snakker (høyt!) i munnen på hverandre. Derfor er det ikke alltid lett å høre hva de sier. Men det er en utrolig film. Har sett lignende historier i andre dokumentarfilmer. Allikevel ble jeg ble helt satt ut av å se den.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar