19. mai 2013

En smakebit på søndag - I dette landskap av Tor Eystein Øverås

«Mange er belest, men ikke alle blant dem tar til seg lesningen via egen sansning og tenkning. Tor Eystein Øverås forfølger det han faktisk leser, ser og opplever på sin egen måte. Slik løfter han tingene opp fra sitt tilholdssted i verden og viser dem frem i en større og særegen sammenheng.»


Min smakebit er fra boken I dette landskap av Tor Eystein Øverås som Atle Christiansen sikter til og som inneholder essays og artikler. Boken som jeg leser i for tiden. Det snek seg bare inn noen små biografier som gjorde at jeg er kommet litt  «ut av kurs». 
Men det er det som er så fint med å ha lesing som hobby. Noen vil vel kalle det en smule galskap.Det gjør ingenting om jeg havner i «Afrika» selv om målet var «India». Billetten koster så utrolig lite. Ihvertfall når jeg har biblioteket til å dekke en del av billetten. Da kan jeg koste på meg å være ekstravagant. Det er bare fristen for innlevering som bestemmer rekkefølgen.
Og jeg har bare fått lest 28 sider i boken til Øverås og så langt har den minnet meg på om at jeg må lese Benoni og Rosa skrevet av Hamsun, som står i bokhylla, om igjen. Mine favorittbøker av Hamsun selv om han ikke nevner multene. Og biografien om Tarjei Vesaas, Løynde land, skrevet av sønnen Olav Vesaas. Det kan virke som at lista over bøker jeg vil lese vil bli vesentlig lenger etter at jeg er ferdig med boken til Øverås som er på 355 sider.  

Vil du lese flere smakebiter tilknyttet et innlegg i Mari's blogg Flukten fra virkeligheten, klikker du på bildet som kommer nå:

Min smakebit kommer fra begynnelsen av boken der Øverås skriver om multeplukking. Hans favorittunderholdning på lik linje med å "jakte" bøker. Og etter å ha skrevet mer om denne sammenligningen kommer han inn på Hamsun.  Etter smakebiten er et utsiktsbilde fra et fjellplatå der det vokser multer- barndommens rike:  


«Jeg hadde planlagt å unngå ham, omgå ham, men med det siste avsnittet vokste han fram, den kanskje mest arrogante av alle norske diktere, Hamsun, Knut. Og så er det jo si mye natur hos Hamsun, så plagsomt mye nordlandsk natur. Man vet godt, når man driver omkring i skogen på søk etter molter, at naturen man ferdes i, kan være en fiksjon, skapt av en utvandret skreddersønn fra Lom. En for lengst pensjonert NRK-journalist jeg snakket med, som for en mannsalder siden var i Jugoslavia for å snakke med Ivo Andric, kunne fortelle at Andric, da han fikk vite hvor journalisten kom fra, overhodet ikke ville snakke om seg og sitt. Alt han ville snakke om var landskapet Hamsun vokste opp i, lyset der. Jeg har også sittet og snakket med såkalt framstående (og etter hvert ganske tilårskomne) norske forfattere som har lagt fram lange  argumentasjonsrekker for hvorfor de ikke kan skrive om natur slik og slik, på grunn av Hamsun.


Men i all denne hamsunske natur kan jeg knapt huske et eneste moltebær. Det er mulig det plukkes en molte eller to på en av sidene i Den siste glæde, eller er det kanskje i En vandrer spiller med sordini? Kanskje er August innblandet i en
uklar (er de ikke alltid uklare?) økonomisk transaksjon om den dyrebare råvaren. Jeg husker ikke. Og når nessekongen Mack på handelsstedet Sirilund forsøker å leve standsmessig kontinentalt, selv om han befinner seg godt nord for Polarsirkelen, så er det ikke raffinerte moltedesserter man husker, men heller den berømte dundyna i badekaret. Det å bade hvilende på ei dundyne synes å være toppmålet på luksus i den sene Hamsuns univers.»








25 kommentarer:

  1. Att resa med hjälp av böcker är det näst bästa, men så otroligt mycket billigare än det bästa sättet :)

    SvarSlett
  2. Slik har jeg det i forhold til biblioteket jeg og. Det er så fint å kunne velge hva en vil, og reise hvor en vil :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Biblioteket har betydd og betyr mye for meg. Jeg har og kjøper mye bøker. Men jeg hadde ikke lest så mye bøker, og ulike bøker, uten å ha biblioteket.

      Slett
  3. Hehe, herlig smakebit. En bok jeg ble fristet til å lese, samt at jeg fikk lyst til endelig å stoppe ved Hamsunstatuen i Lom, og ta et bilde av den og husmannsplassen, som jeg har kjørt forbi mange ganger på vei over Valdresflya. Jeg skal jo den veien igjen i morgen, og 16 mai kjørte jeg også der og kikket opp på statuen i lia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Gjør det. Gleder meg til å lese boka; virker som en bok som er veldig interessant. Gode kritikker har den fått.

      Slett
  4. Tusen takk for smakebiten:)

    SvarSlett
  5. Boken er notert, takk for fin smakebit :)

    SvarSlett
  6. Bare hyggelig til deg også.

    SvarSlett
  7. Visst är det så, att man kan resa vart man vill i bokens värld! Tack för smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så utrolig mange gode bøker om så mange tema at jeg skulle bare hatt mere tid til å lese. Men man må være fornøyd med det som er.

      Slett
  8. Så fint bilde! Sliter med innleveringsfristene, særlig når jeg har flere bøker inne som jeg sakte men sikkert innser jeg ikke rekker å gape over for tiden er ute. Men elsker at man kan gå en plass å bare fråtse i bøker også er det helt gratis, magisk!:)Takk for fint innlegg og smakebit!:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg forsøker ikke å låne så mange pr gang. Men av og til "tar det av". Bra at jeg ikke bruker et stort bibliotek. Er egentlig imponert at det lille biblioteket jeg bruker har så stort utvalg. Det er sjeldent de ikke har boken jeg er ute etter. Enkelt og greit å stikke innom til/fra jobben.

      Slett
  9. Fin smakebit fra boken, den har jeg notert meg. Artikkelen i Aftenposten minnet meg på at jeg skal lese Ferdinand von Shirach, ellers er biografier noe jeg skulle ha lest mer av.

    Ha en fin dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Von Schirachs bøker har jeg leste og de var gode. Men det var en anmeldelse i DN som medførte at jeg ble "hekta" på hans bøker. Biografier; har lest en del, men for få. Og disse enkle som er ment for barn og ungdom har gitt en fin oversikt over tema uten at jeg måtte bruker alt for mye tid. Så kan jeg heller finne noen som går dypere dersom personens liv "fenger". Selvsagt kan jeg finne mye info på nettet, men det er greit å ha det i en bok. Så de hadde flere skrevet av andre enn Lunde, f eks Shakespeare som jeg har veldig overfladisk kunnskap om,

      Slett
    2. Ja, det ville tatt fryktelig lang tid å lese de tykke inngående bøkene om hver eneste person en ønsker å vite litt om. Shakespeare - jeg har sett en film som indikerer at den som skrev tekstene slett ikke var Shakespeare, men en annen som ikke kunne stå frem. Hvorvidt det har rot i virkeligheten har jeg ikke undersøkt, men det er en interessant tanke for jeg har inntrykk av at man vet lite om ham. Bortsett fra det han skrev.

      Slett
  10. Det var en annerledes og fargerik smakebit. Så flott.

    "Men det er det som er så fint med å ha lesing som hobby. Noen vil vel kalle det en smule galskap.Det gjør ingenting om jeg havner i «Afrika» selv om målet var «India». Billetten koster så utrolig lite. Ihvertfall når jeg har biblioteket til å dekke en del av billetten. Da kan jeg koste på meg å være ekstravagant. Det er bare fristen for innlevering som bestemmer rekkefølgen." Så utrolig godt sagt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Er kommet lenger i boken nå. s 91. Og det er mye interessant. F eks er det et foredrag for oversettere om å kritisere oversettelser, han er bokanmelder, og det var utrolig interessant. Der skriver han bl a en del om hvordan han tenker når han anmelder bøker. Dette er en "ønsker å eie-bok". Men jeg kan ikke kjøpe alle som jeg leser, da går jeg raskt konkurs. Da er biblioteket fint å ha.

      Slett
    2. Det høres absolutt interessant ut. Selv gir jeg bort nesten (ikke bøkene til Tolkien og Etgar Keret) alle bøkene jeg eier og som jeg har lest ferdig. Jeg er ikke så glad i å eie ting. Så jeg også er helt avhengig av biblioteket.

      Slett
    3. Jeg har gitt bort en del, f eks loppemarked. Men jeg er gjerrig når det gjelder bøker. Har mange som jeg absolutt vil lese om igjen. Keret, han skal jeg lese. Var ute etter en novellesamling som var omtalt i en bok. De hadde den ikke på biblioteket. Men jeg finner den nok etter hvert.

      Slett