20. jan. 2013

Summen av dagene (La suma de los días) av Isabel Allende - en smakebit på søndag


Er ferdig med dagens første økt med hundelufting. En av Danmarks-båtene seilte innover Oslofjorden som en dronning. Det er for meg noe majestetisk over store skip.
Men nok «småpludring» om hunder og skip og til saken som er En smakebit på søndag på bokbloggen til Mari. Trykk på bildet nedenfor så kan du lese Mari’s og andres smakebiter:

 

Hadde egentlig tenkt å gi en smakebit fra En overflødig kvinne (An unnecessary Woman) av Rabih Alameddine som jeg leser nå og skrev om i innlegget En overflødig kvinne - Boken på vent. Men jeg klarer ikke å finne en smakebit som rettferdiggjør boka som jeg er blitt så begeistret for uten å skrive side opp og side ned. Det komiske er at jeg måtte lese 2/3 før jeg fant ut at forfatteren er en mann. Selv om det står «han» om forfatteren. Det kommer et innlegg når jeg er ferdig.
Jeg har aldri vært i tvil om at Isabel Allende var en «hun». Dama er født i 1942 – flott er hun fortsatt. Måtte legge til et bilde av henne til slutt i innlegget.
Smakebiten er fra Summen av dagene (La suma de los días). En selvbiografisk roman om livet etter at Isabel Allendes datter Paula er død. Den ble utgitt i 2007 og i boka henvender Allende seg til Paula. Allende ga ut romanen Paula i 1994 som omhandler den dødssyke datteren Paula.
Jeg kjøpte Summen av dagene gjennom Bokklubben og husker ikke nøyaktig når jeg leste den, tror det kan være i 2010. Kom til å tenke på den da jeg skrev innlegget Maya. En bok jeg likte godt. Allende er jo så full av liv og det kommer frem i boka.
Jeg ser ikke på såpeserier lengre.  Den siste må vel være Falcon Crest, så jeg har kanskje et dårlig grunnlag å uttale meg på. Men jeg synes ikke boka var som en såpeserie. En såpeserie er for meg noe jeg ser på og så glemmer jeg innholdet rett etterpå. Jeg har ikke glemt innholdet i Summen av dagene.Hadde jeg leste denne omtalen før jeg kjøpte boka, så hadde jeg neppe kjøpt og lest den. Bra at jeg ikke gjorde det.
Anmelder i Aftenposten skriver;
«Historien om da kortvokste Allende bar OL-flagget bak høyreiste Sophia Loren under åpningen av vinterlekene i Torino, er kun ett eksempel på flere selvopptatte likegyldigheter.»
Allende innrømmer at hun er uforbederlig forfengelig.  Men boken handler om så mye mer enn Allendes forfengelighet.  Men siden dette kapittelet med overskriften Fire minutters berømmelse omtales slik, her er en smakebit fra Allendes  møte med Sofia Loren:  
30 kommentarer:

 1. Jag har nog faktiskt inte läst något alls av Allende. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det bør du forsøke. Jeg begynte med Paula.

   Slett
 2. Isabel Allende - en av mine favorittforfattere! Men boken om Paula har jeg ikke lest så takk for påminnelsen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest den for mange år siden. Og har planer om å lese den igjen dette året.

   Slett
 3. En overflødig kvinne leste jeg før jul og den er kjempebra! Hehe... jeg også ble overrasket når jeg fant ut at forfatteren var en mann. Allende har jeg enda ikke lest noe av men jeg har kjøpt "Maya" og har lyst til å lese den snart for dette er en forfatter som jeg er nysgjerrig på. Ha en fin søndag og tusen takk for smakebiter:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at ikke bare jeg trodde det var en kvinne som hadde skrevet boka. Det er jo ikke noe bildet på coveret.

   Slett
 4. Denne har jeg lest, og husker at jeg likte den godt. Isabel Allende skriver jo bra da så det er bare til å hive seg over hennes bøker. God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker det hun skriver. Jeg er ikke opptatt av ånder som hun er. Men det klarer jeg å lese om allikevel.

   Slett
 5. Jeg har heller ikke lest noe av Allende. Hvorfor vet jeg ikke. Men dette vekket interessen, så takk for smakebiten og påminnelsen om hennes bøker! :)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg anbefaler deg å prøve. Jeg begynte med Paula,

   Slett
 6. takk for fin smakebit. får bare enda mer lyst å lese bøkene hennes :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å høre. Jeg er blitt fan av henne. Men jeg er ikke sikker på at jeg liker alle bøkene. Det med ånder og sånn er liksom ikke meg.

   Slett
 7. En flott smakebit! Dette er en bok som står på leselisten min og som har stått der lenge. Jeg har lyst til å lese den, det sniker seg bare så mange bøker foran. Jeg så et TV intervju med Allende der hun fortalte mye om denne boken og om Paula. Det var et sterkt intervju.

  SvarSlett
  Svar
  1. Leste en kritikk om Paula og den var god. Det var slik jeg også husket boka. Men det er lenge siden jeg leste den. Men den skal leses igjen.

   Slett
 8. Kjempefin smakebit av en forfatter jeg enda ikke har lest noe av. Som du vet så er jeg jo mest glad i krim, men jeg har lovet meg selv å gå litt utenom min komfortsone i år, så da bør kanskje Allende være et opplagt valg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør et forsøk ihvertfall. Jeg synes hun er morsom også; og det er nok medvirkende til at jeg liker hennes bøker.

   Slett
 9. Tack för smakbiten! En känd författare, men jag tror inte jag läst något alls av henne. Än.

  SvarSlett
  Svar
  1. Såmm er det. Det er mange kjente forfattere jeg aldri har lest noe av. Men jeg håper du forsøker en gang.

   Slett
 10. Allende har jeg ikke lest noe av enda:) Har henne da på leselisten min, håper jeg får gjort noe med det etterhvert:)Takk for smakebiten! Ha en flott søndag!

  SvarSlett
 11. Takk for interessant smakebit - er fra før av veldig glad i akkurat denne forfatteren sin måte å skrive på. Hun ble en av mine innganger til litteraturen.

  Har lest Paula, men ikke denne så det vil jeg så absolutt.
  Ha en riktig fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn var det meg meg også før jeg leste Summen av dagene og Maya. Mulig jeg leser flere bøker etterhvert.

   Slett
 12. Denne står i hylla mi. Jeg liker Allende godt, men det passet vel ikke å lese denne da jeg fikk den. Men jeg skal ta den frem. Ble fristet nå. Takk for påminnelsen.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det. Noen blir liggende lenge.

   Slett
 13. Tusen takk for smakebiten. Jeg har ikke lest noe av denne forfatteren før, men nysgjerrigheten ble trigget. :)

  SvarSlett
 14. Takk for smakebiten og for at du trekker fram en av mine yndligsforfattere!
  Allende er magisk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at andre også liker henne og vi er mange.

   Slett
 15. Takk for smakebiten! Selv fikk jeg nok en skjev start med Allende etter å ha lest "Åndenes hus", som jeg... ikke likte, for å si det enkelt. Jeg burde kanskje gi dama en ny sjanse...

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke lest Åndenes hus. Og har såvidt sett litt av filmen. Jeg er ikke opptatt av ånder. Det er mulig et det blir for "åndete" for meg. For hun er opptatt av det. Men heldigvis handler de bøkene jeg har lest av henne lite om ånder.

   Slett