11. jan. 2013

Iran våkner (Iran awakening)av Shirin Ebadi

Du ska ikkje meste håpet
Det e dett
Det e ikkje tungt å bære
Det e lett
Ta det ned dæ, det  tar nesten ikkje plass
Du kan legge det i veska som et pass…

Det er første vers i sangen Håpet på den nye CD'n til Kari Bremnes Og så kom resten av livet. Og den passer fint til befolkningen i Iran. For det må være mennesker som bærer på mye håp.

Den iranske juristen Shirin Ebadi fikk fredsprisen i 2003 som den fremste kvinnelige forkjemper for menneskerettigheter i den muslimske verden. Iran våkner er en erindringsbok om kamp, revolusjon og håp. Den ble gitt ut i 2007, er på 240 sider og   er nå å få kjøpt for en hundrelapp.


Jeg lånte og leste Ebadis bok for mange år siden. Kom til å tenke på den da jeg tirsdag denne uka kunne lese i Aftenposten at USA øker presset på Iran ved å sette i verk nye sanksjoner.Iran våkner tegner et bilde av hvordan det er å leve i Iran. Ebadi forteller her om sin oppvekst i Teheran, sin utdannelse og sin suksess som Irans mest fremtredende kvinnelige jurist. Hun forteller om idealene til den islamske revolusjonen i 1979, og sin dype frustrasjon over den veien Iran har gått under det ekstreme prestestyret.


Videre om vestens store feilgrep ved å tillate amerikanske og britiske oljeinteresser å presse ut Muhammad Mossadeq i 1953, som av de voksne ble ansett å være en landsfader og nasjonalhelt, og så sette inn sjahen. Videre om den etterfølgende frihetskampen for å få bort eneherskeren som var uten støtte i folket, og som endte med at landet ble overtatt av ekstremistiske islamister. Ekstremister hun har kjempet mot, på egnes og andres vegne. Som har satt henne i fengsel og på dødsliste.

En bok fra en "innsider" med hjertet for landet sitt som har gitt meg mer innsikt.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar