4. jan. 2013

Krimbøker om førstebetjent Alan Banks av Peter Robinson

Jeg er uhelbredelig betatt av det meste som er engelsk, og det gjelder også engelsk krimlitteratur. På en reise til Cornwall sommeren 2010, ble jeg tipset om krimbøkene til Peter Robinson av en i reisefølget.

Bøkene som handler om kriminalførstebetjent Alan Banks og hans kollega Annie Cabbot er filmatisert og noe er tidligere vist på norsk TV. Handlingen foregår med utgangspunkt i den oppdiktede byen Eastvale i Yorkshire. I dag er det Strange Affair utgitt i 2005 vi får se på NRK.

Alle bøkene jeg har lest, med unntak av Dødelig sjarm (Bad Boy) utgitt i 2010, har jeg lånt på biblioteket. Jeg har bare lest de som er oversatt til norsk. Det vil si at jeg ikke har lest Strange Affair og som er grunnlag for det vi kan se på NRK i kveld.  Bøkene bør leses i rekkefølge etter dato for utgivelse.

Jeg synes bøkene er Ok krim, og særlig Dødelig Sjarm som jeg leste i 2012.  Handlingen er beskrevet slik på Tanum.no:
"Når Juliet Doyle oppdager en pistol på sin datters rom, oppsøker hun straks sin gamle venn, Alan Banks. Men Banks er på en etterlengtet ferie, og hans kollega, Annie Cabbot, er den som får oppdraget med å fjerne våpenet. Ingen kunne ha forutsett de fatale konsekvenser av denne hendelsen, eller at flere familier også skal bli involvert. Banks egen datter, Tracy, har falt for feil gutt. Hennes samboers kjæreste er en sjarmerende gutt, ambisiøs og omgitt av et mystisk slør. Han er også fryktelig farlig. Når Tracy advarer ham om at politiet er på sporet av ham, overbeviser han henne til at de to skal rømme sammen. Smigret av hans oppmerksomhet går hun med på dette. Før de vet ordet av det er en dødelig menneskejakt i gang over hele landet. Tilbake fra ferie blir Banks kastet inn i sin mest nervepirrende og personlige sak hittil i karrieren."2 kommentarer:

  1. Peter Robinson skal utvilsomt leses. I rekkefølge sier du ...? Hvilken av bøkene er først i rekken? God påske til deg og dine, og takk for et flott bidrag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme. Her er linken til Gyldendal der bøkene hans beskrives: http://www.gyldendal.no/Forfattere/Robinson-Peter

      Slett