6. jan. 2013

Maya av Isabel Allende - En smakebit på søndag

Den første søndagen i et nytt år og tid for En smakebit på søndag på bokbloggen til Mari: Flukten fra virkeligheten.  

Jeg har flyttet bokrelatert stoff fra bloggen Sofilie.blogg.no. Og det har vært litt strevsomt å bli kjent med en ny plattform. Det er som å bytte jobb, nye rutiner osv og man tenker i begynnelsen, hvorfor gjorde jeg nå dette!  Men det går seg vel til. Bl at får jeg så store mellomrom mellom avsnitt, og det kommer kanskje av et jeg skriver innlegget i Word og kopierer det inn i bloggen. Fikk heller ikke til å legge en link til Mari's blogg inn i bildet overfor.
Den 21. desember 2012 kl 10 kom jeg hjem fra en langsom «reise» sammen med Isabell Allendes Maya til øya Chiloe’ i Chile, til Berkeley i California og til Las Vegas. Langsom med vilje for å få med meg alle detaljer.
Før jeg leste Maya har jeg lest Paula og det er for mange år siden. En bok jeg har tenkt å lese igjen. Og så har jeg lest Summen av dagene for kort tid siden. Og den likte jeg veeeeldig godt.

Maya Nidal, 19 år, sendes til Chiloe’ av sin bestemor Nini (Nidia Vidal) og Snøhvit (Mike O’Kelly), en venn av Nini. I den hensikt at Maya skal komme unna sin kriminelle fortid og sitt rusproblem. På Chiloe’ skal hun bo sammen med Manuel Arias som er 70 år. Hun skal ikke ha tilgang til alkohol, narkotika, e-post eller telefon.
Det er Maya som er fortellerstemmen og boken veksler mellom nåtid og fortid.  Fra møtet med Manuel:
«Morn. Jeg er forfulgt av FBI, Interpol og en kriminell mafia, ramset jeg opp for å forebygge misforståelser- Gratulerer, sa han.  Jeg har ikke drept noen, og skal jeg være ærlig, tror jeg ikke de tar seg bryet til å lete etter meg i denne ytterste avkroken. –Takk. «
Nini emigrerte i 1974 fra Chile til Toronto, Canada, sammen med sønnen Andy (Andre’s Vidal) etter at hennes mann Felipe Vidal ble drept da det ble innført diktatur i Chile. I Canada ble Nini, som ikke ville ta imot almisser, «sjåfør med bjørneskinnslue»; «Det var den minst egnede jobben min Nini kunne ha fått, for om hun er en elendig sjåfør var hun verre da».

I jobben som sjåfør blir Nini kjent med Popo (Paul Ditson II), en afroamerikansk astronom som underviser ved University of California i Berkeley. Han er i Toronto og foreleser. De forelsker seg, og Nini og Andy reiser med Popo til Berkeley. Nini og Popo gifter seg.
Faren til Maya er Andy. Andy er flyver og har vært fraværende i Mayas liv. Lapplandsprinsessen som Maya kaller moren Marta Otter, var en dansk flyvertinne som overlot Maya til Nini og Popo da Maya var nyfødt.  Maya bor sammen med bestemor Nini og Popo i det «magiske kråkeslottet». Og alt går bra helt til Popo, klippen i Mayas liv, dør:

«Popo - sånn som jeg savner han! Han var en stor, sterk, treg, blid bjørn, med varme som fra en kakkelovn, lukt av tobakk og eau de cologne, mørk stemme og tellurisk latter, med digre never til å støtte meg»--- «Lov meg at du alltid vil være like glad i deg, Maya, sa han ofte, og jeg lovte det uten helt å vite hva det rare utsagnet skulle bety.»
Nini går i oppløsning etter at Popo dør og Maya havner etter hvert på skråplanet. Etter hvert havner hun i Las Vegas der hun lever et hardt liv til Nini og Snøhvit tar affære og sender henne til Chiloe’.

På «reisen» i Las Vegas likte jeg meg ikke selv om det var veldig spennende.  Kan ikke si at det gir meg lyst til å reise dit «live».  Det samme inntrykket jeg fikk av byen etter å ha sett Leaving Las Vegas med Nicolas Cage for en del år tilbake. Men desto bedre var «oppholdet» på øya Chiloe’. «Chiloe’ er ikke noe for mennesker som har det travelt.»

Dette ble litt mye, men dere forstår sikkert at jeg likte boken. Jeg lo mye. Til  slutt har jeg lyst til å vise til side 33 i boka - sier litt om romanpersonen Nini, et fyrverkeri av en dame - kunne tenkt med en venn som henne - Maya forteller:30 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av Allende, men visst är det hon som skrivit Andarnas hus? Den tror jag att jag sett som film :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det. Jeg har ikke lest boken, men har sett litt av filmen.

   Slett
 2. Har lest litt av henne, og Maya er en av de bedre!

  SvarSlett
 3. Jeg startet på Maya og la den bort for en stund. Tok den frem igjen og startet på nytt. Etter å ha lest Summen av dagene fikk jeg lyst til å lese flere bøker av henne; og det var derfor jeg kjøpte Maya. Paula gjorde et stort inntrykk husker jeg. Selv om det ikke er alt hun skriver som jeg finner like interessant, som f eks det med ånder osv, er det noe med henne som gjør meg interessert.

  SvarSlett
 4. Åh,denne boken kjøpte jeg for en liten stund tilbake og der virkelig frem til å lese denne. Har ikke lest noe av Allende før så jeg er rimelig spent. En fin Søndag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Forstår at det det er ulike meninger om hennes bøler. Men jeg likte Maya. Men en bør ikke ha det for travelt er min erfaring; det er detaljene og beskrivelsene av romanpersonene som jeg liker veldig godt.

   Slett
 5. Å ja, dette var en bra bok. Jeg har lest flere av Allende, og liker hennes blanding av fakta, eventyr, romantikk, overnaturlighet og sårhet. Kos deg videre med boka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes hun også virker spennende som menneske; særlig etter å ha lest Summen av dagene.

   Slett
 6. Har ikke lest noe av Allende, men tror jeg å prøve meg på hennes bøker en dag:)Bøkenes hennes høres jo veldig fine ut:) Ha en fin søndag! Og lykke til med å finne ut av bloggingen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det; de små grå har hatt litt å jobbe med de siste dagene. Dersom du bestemmer deg for å lese Allende, er det spennende å høre hva du synes. Det er det som er så spennende med å lese bokblogger; at ikke alt faller alle i smak. For meg har det også med tid og sted.

   Slett
 7. Jag är väldigt förtjust i Allende, men har inte läst den här. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen mener at det er en av de bedre, andre mener den ikke er så god som andre hun har skrevet. Så dersom du leser den er det spennende å høre hva du synes.

   Slett
 8. En fin smakebit! Maya er en bok som har stått lenge på leselisten min, men av en eller annen grunn har den ikke kommet lenger. :-)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Håper du liker den dersom du bestemmer deg for å lese den. Vil bare si at jeg flere ganger har forøkt å legge inn kommentar på bloggen din, men hittil ikke fått det til. Så nå må jeg bare sjekke hva det er jeg ikke forstår.

   Slett
 9. Tack för smakbiten, tror faktiskt inte jag läst något av Allende.
  Las Vegas är väldigt mycket mer än vad som syns på film kan jag säga (min man bodde där i nästan två år) så ge inte upp hoppet om den staden;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre. Mulig at dattera mi og jeg skal innom der i sommer på en rundtur med Albatros Travel. Sa til dattera mi at etter å ha lest boka vet jeg ikke om jeg tør å være utenfor hotellet. Godt å høre at det ikke er så ufyselig som jeg har trodd.

   Slett
 10. Isabel Allende har jeg stor sans for, og Maya slukte jeg med stor leseglede :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy å høre. Det er mange ulike meninger om den har jeg lest på nettet.

   Slett
 11. Herlig smakebit!! Og så utrolig fint du har fått det her på blogspot! Jeg syns også det var litt kronglete da jeg flyttet over fra blogg.no, men det er bare å prøve seg litt frem så får du nok noen aha-opplevelser etter hvert :) Nå har jeg lagt deg til på bloglovin sånn at jeg ikke går glipp av et eneste av innleggene dine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Jeg har også en jobb med å koble meg til andre blogger osv, men det kommer etterhvert.

   Slett
 12. Jeg hørte denne som lydbok, og angrer litt på det... Skulle nok lest den selv for å gi den MITT preg, hvis du skjønner... Min Allende-favoritt er derimot "Øya under havet" fantastisk roman fra slavetida, med et fabelaktig persongalleri, om tro og overtro, med fortellinger, myter og sang, om gode og onde mennesker, kampen for tilværelsen- kort sagt alt man kan ønske seg av ei bok ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har hørt om den. Skal sjekke den ut; takk for tipset.

   Slett
 13. Jeg har faktisk aldri lest en eneste bok av Allende før, lånte en på biblioteket engang men jeg rakk aldri å begynne på den.

  Jeg ser du skriver at du hadde problemer med å legge inn link i bildet. Slik gjør du det: Gå inn for å redigere innlegget, rett over selve innlegget velger du den tab-en som heter HTML. Bruk snarveien ctrl + f, da får du opp et søkefelt. Søk på a href=, du vil se det står et hermetegn etter = tegnet. Alt innenfor de to hermetegnene pusser du ut og ersatter med linken du vil ha på bildet.

  Du vil sikkert finne to steder hvor det står a href = i bloggposten din. Du skal redigere den øverste av disse, den nederste gjelder bildet du har av Allende boken :) Gav dette noen mening? Det kan være litt komplisert i en start, men det er kjempenyttig å lære seg litt HTML. Ikke minst er det også morsomt når man får dreisen på det.

  Alternativt kan du klikke på bildet i det vanlige redigeringsbildet til innlegget(der hvor HTML kodene ikke syntes) og legge til en tekst som du legger inn en link i.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jet skal teste det ut, takk skal du ha!

   Slett
 14. Ny fin blogg!
  Maya har eg ikkje lest, trur den må oppførast på ventelista mi! "Åndenes hus" av Allende las eg for (minst) 25 år sidan, og den var fantastisk. Tykte eg den gongen, i alle fall..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Har ikke lest Åndenes Hus; planen er å få gjort det.

   Slett
 15. Jeg superliker smakebiten din. Også synes jeg det er fint at du er kommet til blogspot da jeg liker det bedre en blog.no. Lykke til med å finne ut saker og ting. Det er bare å prøve seg frem. Det gjør jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og takk! Hyggelig å høre.

   Slett
 16. Takk for smakebiten.
  Selv ble jeg ingen Allende-fan etter å ha lest "Åndenes hus", som jeg ble utrolig skuffet over. Har derfor ikke våget meg på flere bøker av henne. Kanskje jeg burde la henne få en sjanse til...?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest den, og har vel ikke sett hele filmen. Og kan ikke sammenligne den med Maya. Men for egen del så er min erfaring at tid og sted jeg leser en bok har mye å si for hva jeg synes. Men også hvilke forventninger jeg har. Er boka skrytt opp i skyene f eks ved reklamering, så kan jeg lett bli skuffet. Det er akkurat som med musikk for min del. Plutselig kan jeg finne noe i en låt som jeg ikke har hørt før. Det er det som jeg synes er spennende med å lese bokblogger. Noen liker en bok, andre er mer lunkne og noen har tommelen ned. Men kanskje du skal lese Summen av dagene først. Der "ble jeg kjent med" mennesket Isabel Allende på en annen måte. Og jeg tror at det medvirket til at jeg likte Maya. Jeg har tenkt å lese Paula som gjorde sterkt inntrykk på meg da jeg leste den for første gang. Det var vel for ca 15 år siden. Jeg er spent på om jeg liker den på samme måte osv.

   Slett