2. jan. 2013

Afrikaneren (L'africain) av Jean-Marie Gustave Le Clézio

Tenker at jeg tar det veldig forsiktig i mitt første innlegg på min nye blogg. Føler meg veldig som Aukrusts Ludvig. Bl a trøbler jeg med å sette inn linken til NRK.no. Starter derfor med å skrive om en liten bok jeg lånte og leste like før jul. Liten i antall sider.

Et lite «sidesprang»; hva er best av lange eller korte bøker? Det er noe jeg har «filosofert» mye over i det siste. Og som jeg tenker litt på når jeg er på biblioteket for å lete etter bøker.

På jobben må jeg hele tiden tenke; er det noe av det jeg jeg har skrevet som kan kuttes bort? Noe som kan ødelegge «budskapet» jeg vil ha frem med dokumentet? Har jeg skrevet noe som i verste fall kan harseleres og latterliggjøres med i ettertid? I vår tid der «sitatsyka» herjer på grunn av at det er så enkelt med «kopier og lim inn», er det etter hvert blitt en kunst å skrive kort.

Afrikaneren av Jean-Marie Gustave Le Clézio er en bok om Le Clézios far som jobbet som lege i Afrika. Men også om hans forhold til Afrika og foreldrene. Boken er «bare» på 88 sider, men det er utrolig hva han klarte å formidle til meg. Les hva NRK skriver om Afrikaneren


Forfatteren som fikk nobelprisen i litteratur i 2008, beskriver bl a samfunnet som oppstod i byene langs kysten av Afrika på den tiden. Luksuriøse soner, tjenernes område, og utenfor disse «havet» av afrikanere som bare kjente Vestens mennesker på ordren de gav.

1 kommentar:

  1. Det sägs att den här boken har enkelhetens genialitet. Det finns så mycket substans i den. Den är så existentiell. En bra bok. En viktig bok!

    SvarSlett