13. jan. 2013

En smakebit fra Sirkelens ende av Tom Egeland

Lyset er på vei tilbake; idag er dagen 45 minutter lengre enn den var 21 desember. Selv om det er kaldt ute er det for meg en annen kulde enn den som var i desember; det går den rette veien.

Idag er det En smakebit på søndag på bokbloggen til Mari; trykk på bildet under og du kommer til Mari's og andres smakebiter.



Min smakebit er fra Sirkelens ende, en historisk kriminalgåte skrevet av Tom Egeland utgitt i 2001. Dan Browns Da Vinci koden ble utgitt i 2003, dvs etter boken til Egeland, men satte fart på interessens for Sirkelens ende. Da Vinci koden har store tematiske likhetstrekk med Sirkelens ende. Egeland har kategorisk avvist antydningene om at Dan Brown kan ha plagiert ham.


Hovedpersonen Bjørn Beltø, fortellerstemmen, er en nevrotisk arkeolog som er albino og kjører 2 CV. Handlingen starter under en arkeologisk utgravning i Østfold, Værne Kloster, ti minutters kjøretur fra der jeg bor.

En gruppe norske og internasjonale arkeologer deltar ved utgravningen, og de kommer over et skrin av gull som er over to tusen år gammelt. Skrinet inneholder et 2000 år gammelt manuskript som vil endre vår forståelse av Jesus og kristendommen. Planen er at skrinet skal ut av landet. Men der har de regnet feil, for Bjørn Beltø som skal overvåke utgravningen, viser seg å være en handlingens mann. 

Jeg leste Sirkelens ende november 2012. Og da hadde den stått i bokhylla mange år. (Oppfølgerne til Sirkelens ende, Paktens Voktere (2007), Lucifers Evangelium (2009) og Nostradamus testamente (2012) står » på vent». Det samme gjør Da Vinci Koden som jeg kjøpte etter å ha lest Sirkelens ende. Hva jeg har drevet med de siste årene som ikke har lest bøkene tidligere, det kan nok noen lure på. Men det begynner på j, har fire bokstaver og slutter på b.

Boken er spennende og etter min smak morsom på grunn av hovedpersonen. Det er den kombinasjonen som gjør at jeg falt for Sirkelens ende og får lyst til å lese oppfølgerne. Her er en smakebit fra der Beltø er i London og skal på date:

28 kommentarer:

  1. Den låter väldigt intressant. Trodde först att den inte fanns översatt till svenska, men jag hittade den begagnad :) Får se om det blir ett inköp...

    SvarSlett
  2. Kan anbefales; jeg likte både innhold og måten han skriver på. Ha en fin søndag.

    SvarSlett
  3. Liker bøkene til Egeland, spennende. Og denne var spesiell, da den er den norske versjonen av Da Vinci-koden, og minst like god! God søndag. Nydelig dag igjen, så nå må jeg ut å gå en tur.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror jeg må lese Da Vinci koden før de tre andre. Her er det overskyet og kaldt. Ha en fortsatt fin dag.

      Slett
  4. Ha ha ... Bjørn Beltø - spesial. Jeg river av en Cho-san. Alltid optimist, og nede i buksen er det en som svulmer og håper.

    Fantastisk smakebit!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, en flott type. Skulle legge inn en kommentar til ditt innlegg, men Word press-plattformen har jeg ennå ikke funnet ut av.

      Slett
  5. Det var en okänd författare för mig. Da Vinci koden är inte direkt min favorit, men den var spännande. Den här verkar ju också spännande!

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan anbefales. Og den er spennende synes jeg, uten for mye blod og avrevne kroppsdeler.

      Slett
  6. Artig at det er antydet at Da Vinci koden er plagiat av Egeland. Da Vinci koden syntes jeg var sånn passe, men kan godt tenke meg å lese Sirkelens ende, og oppfølgerne. Historiske kriminalgåter er spennende!

    SvarSlett
    Svar
    1. Må si at jeg aldri har tenkt på historien rundt Jesus på denne måten; ble veldig nyskjerrig på Da Vinci koden.

      Slett
  7. Tom Egeland sine bøker er virkelig spennende. Har selv den siste på vent, så kanskje den skal rykke fremover i køen? Takk for påminnelsen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Er redd det kan ta sin tid før jeg kommer til den siste. Dumt, men sånn er det.

      Slett
  8. Det er ikke bare du som ikke har lest disse bøkene av han. Ikke jeg heller. har da lest de to første av han og har de andre bøkene liggende i hyllen min. Gleder meg da veldig til å lese de:) Liker mysterier!:) Takk for smakebiten!:)

    SvarSlett
  9. Har heller ikke lest en eneste bok av Egeland enda, men en vakker dag skal jeg få lest noe. Har noen bøker liggende som venter på å bli plukket opp. Tusen takk for smakebiten:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig; ha en fortsatt fin søndag.

      Slett
  10. Jeg likte denne veldig godt. Det er kanskje den beste av Egeland. Og adskillig bedre enn Davincikoden av Dan Brown, synes jeg. Plagiat fra Dan Brown kan det vel ikke være- men utrolige likheter., Kos deg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Da kan jeg kanskje vente med Da Vinci koden. Er mange på vent nå som jeg gleder meg til å lese.

      Slett
  11. en venn anbefalte bare for et par dager siden å lese disse bøkene til egeland, og gitt om eg skal :D
    takk for flott innlegg og smakebit !

    SvarSlett
    Svar
    1. Blir spennende å lese hva du synes om dem.

      Slett
  12. Jeg er helt Egeland novise. Jeg har egentlig tenkt meg å prøve meg på Ragnarok og se om jeg liker den. Dan Brown derimot liker jeg veldig godt :-)
    Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme. Nå har jeg endelig forstått hvordan jeg skal kommentere innlegg som er skrevet via Word Pres.

      Slett
  13. Takk for smakebit:) stilig at du tok bilde av den:) Er sirkelens ende første bok om arkelogen Bjørn Beltø?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er den. Spennende å lese de andre; om jeg liker de like godt.

      Slett
  14. Har ennå til gode å lese Egeland sine bøker - så et intervju med han for noen år siden der han promiterte Lucifers evangelium, og siden den gang har jeg tenkt at jeg en dag vil lese den boken. Nå vil jeg gjerne begynne med første bok og lse meg fremover i serien.

    Takk for spennende smakebit : )

    SvarSlett
    Svar
    1. Spennende å lese hva du synes om bøkene hans.

      Slett
  15. Denne boken står på vent i bokhylla, elsker Egelands bøker, men denne serien er jeg litt skeptisk til av en eller annen grunn....

    SvarSlett
    Svar
    1. Trodde ikke det ville være en bok for meg. Men der tok jeg feil. Og det at jeg fant mye humor i boka, det hjalp nok godt til. Slike bøker er jeg svak for.

      Slett