20. okt. 2013

En smakebit på søndag: Saabyes Circus av Lars Saabye Christensen

På omslaget til romanen Saabyes Circus skrevet av Lars Saabye Christensen står det bl a: «Dette er en sann historie bygget på en løgn. Eller omvendt: en løgn bygget på en sann historie.» Den sanne historien romanen bygger på, leste jeg om i et intervju med forfatteren i Aftenposten 14. september 2013:

«Lars Saabye Christensen var å bokmesse i London i 2006, der han skulle si noe vettugt om norsk bokbransje foran et internasjonalt publikum av forleggere, journalister og forfattere.
Så skjedde det: idet han skulle skyve stolen nærmere scenekanten, vippet den over. Christensen falt ned fra scenen og ned på gulvet. Det hele var, ifølge han selv, ufattelig pinlig.

Jeg lekte noen sekunder med tanken på å spille død, men klarte å komme meg opp igjen på scenen og fortsatte innlegget, forteller han.
Den enorme pinligheten fylte han med raseri. Men hvem skal man bli rasende på når man har falt ned fra en scene? Man blir rasende på verden: et generelt raseri.

Senere skrev han episoden inn romanen Saabye Circus.«

Romanen begynner slik og her er smakebiten:
«Jeg falt i Paris. Rett foran øynene på mine forleggere og oversettere, ikke bare fra Europa, USA og Sør-Amerika, men også fra Australia, New Zealand og Japan, for ikke å glemme journalistene som selvfølgelig var til stede den kvelden, falt jeg altså fra scenen i det ærverdige auditorium 2, på den store bokmessen i Paris 4. mars, 2005, klokken 19.03. «

Det var min smakebit. Vil du lese flere smakebiter på søndag, finner du dem linket til Mari’s blogg ved å klikke på bildet som kommer nå:

6 kommentarer:

 1. Hehe, pinlige øyeblikk som detet må jo brukes.:)

  SvarSlett
 2. Tack för en fin smakbit. Ha en trevlig söndag kväll.

  SvarSlett
 3. Gillar hur han tar och gör en bok om det :)

  SvarSlett
 4. Åhh! Denne husker jeg at jeg leste en gang for... LENGE sida ;o) Husker nok ikke så mye av handlinga, men jeg husker at jeg likte den, og at det var god underholdning. Takk for påminnelsen og smakebiten!

  SvarSlett
 5. Hehe, herlig smakebit!:) Liker når noen gjør pinlighetene om til noe morsomt etterpå:) Blir gode historier ut fra sånt! Ønsker deg en videre fin mandag!:)

  SvarSlett