15. okt. 2013

Boken på vent: Den siste viking av Johan Bojer

Det var i boken Hurtigruta - en litterær reise; av Øystein Rottem
jeg ble inspirert til å kjøpe boken Den siste viking av Johan Bojer utgitt så tidlig som i 1921.  

Jeg kjøpte romanen gjennom en annonse på Finn og den er illustrert av Kaare Espolin Johnsen. Utgitt av Bokklubben i 1977.

Fremst i boka er det en julehilsen fra julen 1977- den viser at boka var en julegave - giver og mottaker er navngitt og giver skriver:

«Du ble vel skuffet nå, når du ser hva du har fått. Håper bare at du også kan bli litt fornuftig en gang, og la litt mer seriøse bøker enn Morgan Kane og Donald få prege din bokhylle»
Det er i kapittelet Trondheim til Rørvik: 'De siste vikinger'  Rottem skriver om Johan Bojer og boka. Han skriver så jeg får frysninger på ryggen. Ikke minst når jeg leser om Bojers barndom: «Lausungen fra Rissa som ble rikskjendis i Paris." Rottem skriver også om statuen Den siste viking som står i Ravnekloa i Trondheim:

«Statuen er plassert med omhu. Nettopp her må vi anta at ‘de siste vikingene’ la til. I blinkende sjøvest, grove vadmelsbukser, bladvotter og is i bart og øyenbryn tramper de opp trappa og legger veien bortover Fjordgata. Det står en gufs av rokk og fokk fra dem etter turen i snøtjukka innover fjorden. De er på innkjøpsreise. De skal ruste seg ut til den lange båtreisen nordover.»

Vil du lese Beathe’s og andre bloggeres innlegg om bøker på vent og/eller ønsker å vite hvor superenkelt det er å delta, klikker du på bildet som kommer nå: 

14 kommentarer:

 1. Så fint å lese om Ravnkloa og Den siste Viking. Fikk litt hjemlengsel.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes han beskriver dette så fint og tilknytningen til den gamle boken.

   Slett
 2. Fin bok å ha på vent! Leste denne klassikeren for en tid tilbake, og jeg likte den. Liker å høre om gamle dager, og da fiske var en stor inntektkilde for mange, men også et veldig farefull yrke. Kos deg med boken!:)

  SvarSlett
 3. Denne kunne jeg tenkt meg å lest, tusen takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Jeg er alltid spent når jeg leser gamle bøker.

   Slett
 4. Hmmm... Denne må jeg sjekke litt mer rundt. Kanskje den kan være en oppfølger av "Kilden"? Riktignok annen forfatter, med de er utgitt i samme periode, og har nærhet til sjøen... Takk for et spennende lesetips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan den nok være. Den var veldig populær da den kom ut - oversatt til mange språk. Er både spent og gleder meg til å lese den.

   Slett
 5. hehe, morsom hilsen i boka. Boka høres interessant ut, gleder meg ti lå lese omtalen din etterhvert

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var så morsom. Navnene stod der også, men jeg valgte ikke å skrive de i innlegget. Er redd for at noen kan bli lei seg ved å lese det. Man vet aldri hva som har skjedd med disse personene i ettertid. Samtidig kunne det hende at noen ble glad for å lese det. Men siden jeg er i tvil lar jeg det være.

   Slett
 6. Så morsom den hilsenen var :-) Jeg har ikke lest Johan Boyer men selvfølgelig hørt mye pent. Jeg håper du vil like boken. Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var så fin. Fikk julefølelse og tenkte på tider som var. Jeg synes det var sterkt å lese om hans tidlige barndom. Er glad at ingen barn kalles lausunger lenger.

   Slett
 7. Ikke lest denne, men et int. tema, så få notere den

  SvarSlett
  Svar
  1. En gammel klassiker jeg har hørt om, men aldri lest. Pussig nok selv om jeg er oppvokst i en kystkultur.

   Slett