17. apr. 2013

Undringens makt (State of wonder) av Ann Patchett

I reality-serien Den store reisen  som gikk på NRK, ble en av familiene som deltok sendt til Waoroni-stammen i Amazonas-jungelen i Ecuador.  En reise hadde ingen fått meg med på. Selv om jeg ikke er hysterisk hva angår innsekter, betyr ikke det at jeg frivillig hadde reist et sted der det krydde av farlige innsekter og slanger. Eller uutholdelig hete og det eneste stedet en kan avkjøle seg er en elv med brunt elvevann der en ikke ser hva som skjuler seg under vannflaten. Så stor er ikke min utferdstrang.

Men, uten sammenligning for øvrig, å lese Undringens makt (State of wonder) skrevet av Ann Patchett var for meg som å være med på Den store reisen, men da til Amazonas-jungelen i Brasil. Romanen ble utgitt i 2011 og på norsk er den utgitt av Juritzen Forlag i 2013.  Boken fikk jeg tilsendt fra forlaget og er på 389 sider. Og leste siste side i går.
Ann Patchett ble født i Los Angeles i 1963 og vokste opp i Nashville. På bokomslaget står det at hun har gitt ut flere kritikerroste bøker. En av disse er Bel Canto som hun vant Orangeprisen for i 2002.


I romanen Undringens makt møter vi forskeren Dr. Marina Singh. Hun er 42 år, bor i Minnesota, skilt og har et forhold til Mr. Fox som er lederen for legemiddelfirmaet Vogel der hun er ansatt.

Kollegaen til Marina, Anders Eckmann, er gift med Karen og sammen har de tre små gutter. Anders har fått i oppdrag å få fortgang i forskningen som Dr. Annick Swenson bedriver i Amazonas-jungelen i Brasil. Hun jobber med å fremstille et legemiddel som kan gjøre kvinner fruktbare til langt inn i alderdommen (skrekk og gru!). Men er lite tilgjengelig for Vogel som støtter forskningen økonomisk.

Anders har oppholdt seg en periode i Brasil når det mottas en kort ufølsom beskjed pr brev fra Dr Swenson om at han er død av feber og gravlagt i jungelen. Marina reiser til Karen sammen med Mr. Fox for å gi henne den tunge beskjeden. Karen ber Marina om å reise til Brasil for å sjekke ut om Anders allikevel kan være live.

Marina bestemmer seg for å reise og får samtidig oppdraget av Vogel med å finne ut hvordan det står til med forskningen til Dr. Swenson, legen som var lærer da Marina studerte til lege og som Marina har stor respekt for. Men også frykter.  Hun ankommer byen Maunus der hun møtes av Vogels kontaktperson Milton og blir innkvartert på Hotell Indira. Men med en tapt koffert, en ulidelig hete, innsekter og sykdom blir dette stort sett en fæl periode for Marina der hun går og venter til Dr Swenson skal dukke opp.  Men så dukker det kvinnelige svar på en 70-år gammel «Crocodile Dundee», Dr. Swenson, opp for å proviantere og Marina følger med inn i jungelen. Det skal bli en opplevelse hun, og meg som leser, ikke hadde tenkt ut på forhånd....

Denne boken er skrevet slik som om jeg følte jeg var der. Ikke at jeg var Marina. Jeg hadde nok skreket ut om brudd på HMS og søkt asyl på flyplassen til noen kom og hentet meg hjem før det hadde gått et døgn. Det var tider jeg mistrivdes veldig, som Marina. Du må dra hjem, tenkte jeg den tiden hun oppholdt seg i Maunus.  Men samtidig ville jeg som Marina ha svar på hva som har skjedd med Anders.  Men jeg var aldri sikker på hvordan historien skulle utvikle seg, stadig vekk ble jeg overrasket.

Dette var en god og spennende roman både hva angår handling, persongalleri og miljø som det neppe finnes mange av. I denne romanen vil jeg anta at forfatteren har lagt ned mye arbeid.

En kan ikke sammenligne flått med tarantella og brunsneglen med anakonda, men ufyselige er de på hver sin måte.  Her er et bilde av en av «svinpelsene» som jeg tok sommeren 2012. Nå håper jeg kulda i mars og april og lite nedbør i mars tok knekken på de fleste av dem.

8 kommentarer:

 1. Denne hører jeg flere snakke pent om. Den landet i min postkasse også og jeg må sette den bort i skal-lese-først hylla istedenfor skal-lese-når-jeg-får-tid hylla :-) (Her har vi system!:-D)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den fortjener å bli lest. Jeg likte den. Samtidig er det spennende å få vite hva andre mener.

   Slett
 2. Flott omtale Tone. Glad du likte den, og er enig ang insekter. Ekkelt, plagsomt. Jeg har j lyst å dra til Amazonas, men under andre omstendigheter. Likevel er jeg redd jeg ikke takler alle insketene...og så de små grønne livsfarlige slnagene du ikke ser da..grøss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja, hun klarte å få frem slike elementer som er typisk for dette området. Men samtidig at det ikke kun er plagsomme innsekter og skumle kryp. Morsomt med den silkeapen som sov i hengekøya.

   Slett
 3. Flott omtale! Jeg begynner på denne boken i dag, og er kjempespent :)

  SvarSlett
 4. Boka står i hylla og skal lesast. Fin omtale.

  SvarSlett
 5. Vurderer å begynne på denne boken nå, men det er mange som krever rettferdighet i hyllen. Takk for fin omtale :)

  SvarSlett
 6. Denne boken fikk jeg kjennskap til hos Anita, og det virker som en spennende historie så jeg har lagt den til på leselisten. At du også likte den gjør at jeg kanskje skal prioritere den oppover på listen, spesielt når du skriver at "denne boken er skrevet slik som om jeg følte jeg var der"- det tiltaler meg veldig :)

  SvarSlett