7. apr. 2013

Brooklyn av Colm Tóibín


Det er nesten vanskelig å tro at man skal være så heldig å treffe på bøker som etter hverandre skal gi så gode leseropplevelser. Men det var fulltreffer igjen med roman Brooklyn av den irske prisvinnende forfatteren Colm Tóibín (f 1955). Og helt tilfeldig stod den i hylla på biblioteket på fredag.  Har aldri hørt om den før.

Brooklyn ble utgitt i 2009 og utgaven jeg lånte ble utgitt av Tiden forlag i 2010.. Den er på 304 sider og jeg leste den ferdig i dag. Den fikk veldig gode anmeldelser da den ble utgitt og et utdrag kan du lese her. Men også anmeldere utenfor Norge lot seg begeistre av romanen.


Vi er i den lille irske byen Enniscorthy på 1950-tallet. I Friary Street bor Eilis Lacy sammen med moren og den nydelige, snille og sosiale søsteren Rose. Familiens lyspunkt. Faren er død og brødrene bor og jobber i England. Moren har en liten pensjon. Søsteren Rose har jobb på et regnskapskontor. Eilis er nettopp ferdig med et bokføringskurs. Men det er vanskelig å skaffe jobb. Den eneste jobben Eilis har er i butikken til hespetreet frøken Kelly på søndager.

Rose inviterer den amerikanske presten Fader Flood hjem til aftens. Han kan fortelle at i Statene er det flust med jobber som passer til Eilis. Det ender opp med at han skaffer henne jobb i Brooklyn der det bor mange irer. Hun får jobb i en stor forretning med mulighet for forfremmelse og gode fremtidsutsikter. I Bartocci & Company, Fulton Street, Brooklyn. Brødrene skaffer midler til overfarten til New York. Og Rose støtter henne økonomisk til hun kommer i orden.
Men det er ikke lett for Eilis å reise hjemmefra, men hun forsøker å skjule sine følelser. Det er nok tristhet som det er i huset fra før pga farens død og brødrene som måtte reise bort for å tjene penger. Og Eilis forstår at Rose har «ofret» seg for henne pga at hun allerede har jobb. Noen må være hjemme sammen med moren.  

Etter en slitsom sjøreise på 3 klasse  med sjøsyke ankommer Eilis New York. Hun har fått leie rom hos Fru Kehoe der det bor flere kvinner. Starten på oppholdet blir ikke enkelt for Eilis. Hun blir etterhvert syk av hjemlengsel. Men ved hjelp av sin arbeidsgiver og Fader Flood starter hun på aftenskole for å lære mer bokføring. Og etter hvert treffer hun den kjekke og sympatiske amerikaneren Tony. Han er av italiensk opprinnelse og  forelsker seg i Eilis. Han har sine drømmer om deres fremtid. Eilis er mer skeptisk, men trives mer og mer i hans selskap. Men så kommer et dødsbudskap fra Irland….

Jeg er enig med anmelderne at romanen holder høy kvalitet. Romanen er ikke noen gjennomgående trist roman. Men den brakte frem følelser hos meg hvordan det var å reise hjemmefra i ung alder og vite at det antakelig var for alltid. Vanskelige følelser før man drar og innimellom en sterk hjemlengsel. Mange valg å ta for et ungt menneske. Dette var en roman det var vanskelig å legge fra seg. Og vanskelig å forlate. Jeg ville rett og slett ha mer. Men resten får jeg fantasere over....

Da vi var i USA sommeren var tok jeg disse bildene av Brooklyn Bridge på en båttur rundt Manhattan.

3 kommentarer:

 1. Fin omtale og fine bilder. Skal sjekke ut den boka.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Dette var en god bok. Tror ikke jeg har lest bøker, ikke mange ihvertfall, av en irsk forfatter.

   Slett
 2. herlig omtale & ikkje minst fine bilder :)

  SvarSlett