21. apr. 2013

En smakebit på søndag: Elsi Lund- triologien av Bjørg Vik


«Glemte bøker ligger meg på hjertet, siden jeg vet at også mine kommer til å bli stuet ned i dødsboesker, avvises av de overfylte antikvariatene og via Frelsesarmeen eller lignende til slutt vil havne på dynga».
Et sitat fra romanen Grand Finale i svindlerbransjen av Kerstin Ekman som jeg akkurat har lest siste side i.  Det er ikke Ekmans bok som ble utgitt i 2011 og på norsk i 2013 min smakebit kommer fra, selv om sitatet i seg selv er en smakebit. Opplevelsen ved å lese denne boken skal jeg skrive om i et eget innlegg.

Min smakebit kommer fra første bok i Elsi Lund- triologien, tre romaner skrevet av Bjørg Vik som står i bokhylla og som jeg leste for en del år tilbake. Det er synd dersom triologien kommer inne under kategorien «glemte bøker». Jeg kjøpte bøkene gjennom Bokklubben enkeltvis. Men i dag kan man få kjøpt dem samlet i ett bind. Har lenge hatt planer om å lese romanene om igjen.«Dette er fortellingen om Elsi Lund, jentungen fra Colletsgate i Oslo, som var 4 år da krigen kom til Norge. Med stor dikterisk kraft gjenskaper Bjørg Vik miljøet i sin barndoms gate, og gir samtidig et bilde av en hel tidsepoke. Menneskene i den helt vanlige - nesten fattige og overbefolkede - leiegården ved St. Hanshaugen kommer oss merkelig nær.

Trilogien er satt sammen av de frittstående bøkene om Elis Lund; Små nøkler store rom fra 1988, Poplene på St.Hanshaugen fra 1991 og Elsi Lund fra 1994.

Vi følger Elsi fra en snill, lydig og kvikk 4 åring til en gruende konfirmant med bekymringer via tenårenes korsveier med venninner, gutter og nye miljøer til en nittenårings liv med russetid, husmorskole, forlovelse, brudd, oppbrudd og sammenbrudd - frem til Journalistakademiet og nøkkelen til eget rom og liv.»

Min smakebit kommer fra begynnelsen av den først boken» i triologien Små nøkler store rom. Vil du lese flere smakebiter tilknyttet et innlegg i Mari's blogg Flukten fra virkeligheten,  klikker du på bildet som kommer etter smakebiten.


«Når faren ikke kommer hjem om kvelden og stillheten flakser som skremte fugler mot veggene, stiller Elsi seg ved sofaen og legger øret inntil tapeten på et bestemt sted, litt til venstre for den ene lampetten. Med det ene øret presset mot murveggen, den har bare en tynn ruglete hud av lim og tapet utenpå, og med pekefingeren som en kork i det andre øret, narrer hun vekk den rastløse, liksom skrapende stillheten. Øret mot veggen vokser, blir en stor trakt, søkende etter lydene hos fru Vogel.
   En jamrende tone kryper kanskje ut av lydløsheten, noen gråter eller synger der inne. Pikens flaggermusøre er fininnstilt, det oppfanger rumlingen i koksovnen, en lysbryter som slås av eller på, subbende tøfler, hoste. Faktisk innbiller Elsi seg at hun hører den gamle kvinnens åndedrett og raslingen i kjolen.
   Er det ikke små hulk hun hører nå? Eller stønn?
   Kanskje dør den gamle damen akkurat nå. Og bare hun, Elsi Lund, vet det. Hun er vitnet, den utvalgte, som kan rope ut:
   Nå dør fru Vogel! «24 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Dette er en fin påminnelse om at "gamle" bøker må leses/leses om igjen. Bjørg Vik har mye bra. Har ikke lest denne trilogien, så den skal jeg titte nærmere på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker at jeg har lest noveller av henne som jeg like godt.

   Slett
 3. Det finns så många böcker som förtjänar ett bättre öde än att glömmas bort. Den här trilogin låter intressant och spännande.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye historie knyttet til romanene.

   Slett
 4. Jeg husker Elsi Lund fra skolebiblioteket, men det ble visst aldri til at jeg ble nærmere kjent med henne... KAnskje jeg skal gjøre det nå? Det er jo en sterk anbefaling når noen vil lese bøkene på nytt! Takk for tipset :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker jeg likte dem godt da jeg leste dem. Og det er litt gøy å lese bøker igjen og se om man finner "tonen" med dem denne gangen også. Det er jaggu ikke sikkert, vi forandrer oss. Jeg har mange bøker som står i bokhylla som jeg kunne tenkt meg et gjensyn med.

   Slett
 5. Har inte läst någon av böckerna du nämner. Så synd att man inte hinner läsa allt man vill:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en drøm å ha bedre tid. Men sånn er det ikke, og da må en prioritere.

   Slett
 6. Har ikke lest noe av forfatteren før men nysgjerrig ble jeg jo og må notere meg bøkene, tusen takk for boktips og smakebit:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun har også novellesamlinger som kanskje kunne vært interessante for deg som leser noveller.

   Slett
 7. Tack för smakbiten- tänk så många fina böcker det finns som ofta glöms bort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker best de som står i bokhylla. De som jeg har lånt, er lettere å glemme.

   Slett
 8. Tack för smakbiten ur dessa bortglömda böcker!

  SvarSlett
 9. En fin smakebit, og fine tanker om glemte bøker. Jeg tenker at mine bøker også vil lide samme skjebne. Men da har jeg hatt glede av dem i mitt liv, og så kan noen andre få glede seg over dem for noen få kroner :-)

  SV: Ja, jeg leter også ofte etter gode novellesamlinger. Denne jeg leser nå (Dødsøyeblikket av Espen Haavardsholm) er fin, og så skal jeg begynne på Frode Gryttens; Meir enn regn. Den beste novellesamlingen jeg har lest til nå tror jeg må være Måltidet i Emmaus av Kristian Klausen. (Etter Grytten tror jeg også jeg skal ta med hjem Laila Stiens 33 år /33 noveller fordi jeg likte så godt hennes forrige samling; Hjem til jul. (litt tips :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant. Jeg gir bort en del ting til loppemarkedet hvert år, men merker at når det gjelder bøker er jeg "gjerrig". Tusen takk for gode tips ang noveller. De er notert. Var inne og så om novellene til Klausen var inne på biblioteket, og det var de. Skal stikke innom der snart. Har nå bare en bok derfra igjen å lese. Og da kan jeg "fylle på".

   Slett
 10. Jag har läst en annan bok av Bjørg Vik som jag tyckte var bra, men kände inte till den här trilogin. Tack för tips och smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun har skrevet mange bøker, også novellesamlinger som jeg har lest og likte.

   Slett
 11. Takk for smakebiten! Disse bøkene tenkte jeg faktisk på her forleden dag, og at de måtte frem fra glemselens støv! Jeg leste de for mange år siden, og likte de veldig godt! Men jeg husker de dårlig, og vil derfor gjerne lese de igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker godt "oppvekstromaner". Mye historisk å få med seg fra disse, ikke minst hvordan det var for en jente å vokse opp i denne perioden.

   Slett
 12. Leste noe av Bjørg Vik for mange år siden.. Artig med gjensyn..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har mange bøker jeg kunne tenke meg å lese om igjen. Morsomt å teste ut om man ser noe nytt i dem. Eller om man har forandret seg sånn at de ikke faller i smak denne gangen.

   Slett