21. apr. 2013

Filmen Old Joy – en «road movie» basert på en novelle av Jonathan Raymond

I november 2012 ble en film omtalt på Kulturhuset på NRK P2. Det hørtes ut som en film jeg kunne like. I og med at jeg ikke fikk med meg navnet, sendte jeg en e-post til NRK og etter en stund fikk jeg vite tittelen; Old Joy. Kjøpte filmen og nå har jeg langt om lenge sett den.

 
The New York Times kalte filmen "one of the finest American films of the year" da den kom i 2006.

To gamle venner, Mark (Daniel London) og Kurt (Will Oldham) gjenforenes for en helg. Med seg har de hunden til Mark. De drar på en liten campingtur i Cascade fjellkjeden og Bagby Hot Springs, øst for Portland, Oregon.  For Mark som er gift er turen et pusterom i påvente på at han skal bli far for første gang. For den fattige Kurt som er en «fri sjel» er turen kun en av mange andre turer.
På turen snakker de om og forsøker å finne tilbake til gammelt vennskap. De kjører feil og må sette opp teltet for natten.  Neste morgen, vandre de dypt inn i skogen til målet for turen, en naturlig varm kilde. Turen avsluttes med en uhøytidelig avskjed som tilsier at det neppe blir noen flere gjenforeninger.
Filmen på 70 minutter er ikke tekstet på norsk.  Men det er få replikker og jeg fikk med meg det meste. Flott musikk og natur. Stillhet, masse stillhet. Nesten vanskelig å beskrive opplevelsen ved å se den. Den er ekte og sjelden. En film som bringer frem mange tanker, men samtidig som en kan se og senke skuldrene. Og som jeg helt sikkert kommer til å se flere ganger. To mennesker som er blitt fremmede for hverandre og som håper de kan finne tilbake til det vennskapet de hadde. Uten at de klarte det og uten at det var noen dramatikk rundt dette faktum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar