8. apr. 2013

Dikt: Aust-Vågøy ( De brente våre gårder) av Inger Hagerup


Det er 9. april i morgen. På denne dato i 1940 ble Norge okkupert av tyske tropper.  Heldigvis var ikke jeg født da. Men mitt hjemsted og min familie fikk føle krigen på kroppen høsten 1944 da tyske tropper brente ned Finnmark. Har bl a tilgang til brev en tante skrev til en onkel der virkelighetens gru er beskrevet.

I boken som jeg har skrevet om i innlegget  Alt er så nær meg - om Inger Hagerup av Klaus Hagerup forteller Klaus Hagerup om diktet  Aust- Vågøy. Diktet skrev Inger Hagerup i 1942, men det kunne ikke publiseres på det tidspunkt. Dette var før Inger, mannen Anders og broren Helge flyktet til Sverige.

Klaus Hagerup forteller bl a at diktet ble skrevet på ti minutters glødende harme og ble berømt lenge før Inger Hagerup ble berømt. Og de fleste trodde det var skrevet av Øverland.  Hun ble vettskremt da hun hørte «Stemmen fra London lese» diktet jf at hun bare hadde distribuert det til fem personer hun visste hun kunne stole på.

Når jeg leser det, hører jeg Inger Hagerups stemme i ørene – den sterke stemmen – harmen:  


De brente våre gårder.
De drepte våre menn.
La våre hjerter hamre
det om og om igjen.

La våre hjerter hugge
med harde, vonde slag.
De brente våre gårder.
De gjorde det i dag.

De brente våre gårder.
De drepte våre menn.
Bak hver som gikk i døden,
står tusener igjen.

Står tusen andre samlet
i steil og naken tross.
Å, døde kamerater,
de kuer aldri oss.


4 kommentarer:

  1. Utrolig flott innlegg, sterkt og inderlig! Dette må bli en dag til ettertanke....

    SvarSlett
    Svar
    1. I dette diktet var hun nok inderlig forbanna; hun sa det som det var som sønnen sa hun svarte når hun fikk spørsmål rundt sine dikt.

      Slett
  2. Fint at du la ut dette -- med dokumentarisk info fra sønnens skildring. Litt rart å tnke på i dag at dikt kan reise via undergrunnen til London og tilbake over illegale radiosendinger...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Tror neppe jeg hadde satt så pris på diktene hennes uten å ha lest bøkene om henne. Da forstår en mer hva som "ligger mellom linjene".

      Slett