29. mai 2014

Route (US) 66 / John Steinbeck/ - Calico Ghost Town
“Route 66 var ikke bare en romantisk vei gjennom de mest avsidesliggende delen av Amerika, det var også en av de viktigste ferdselsårene diagonalt gjennom landet. Via US 66 fraktet tusenvis av støvete lastebiler daglig alt mellom himmel og jord, landbruksmaskiner fra Detroit til Houston, frukt og grønnsaker fra Salinas Valley til Chicago, bondefamilier fra Oklahoma til Fresno, tanks og soldater fra Midtvesten til havnene ved Stillehavet, hippies fra Illinois og Texas til San Francisco.»

Sitatet er hentet fra boken jeg skrev om i innlegget: USA- en reise (Reizen zonder John) av Geert Mak, en bok jeg leste før USA-turen i 2013 der vi bl a kjørte på deler av Route 66. Bildet over ble tatt da vi kom til Los Angeles; der veien slutter. 

Boken er fra en reise Geert Mak foretok med grunnlag i John Steinbecks reise 50 år tidligere, og skrev om i boken jeg skrev om i innlegget: Turen med Charley (Travels with Charley) av John Steinbeck

Om Steinbecks bok Vredens Druer skriver Mak:


«The Grapes of Wrath, fortellingen om de fortvilte bøndene som flyktet unna støvstormene under The Dust Bowl, utspilte seg for en stor del rundt US 66. «Alle disse menneskene ble jaget avgårde og kom strømmende til 66 fra sideveiene, kjerreveiene og humpete landeveiene. 66 er «The Mother Road’, fluktveien.»

Geek Mak skriver om den menneskeskapte katastrofen pga dårlige jordbruksmetoder. Når tørken slo til i 1930-årene ble matjorden blåst bort og skapte støvstormer. John Steinbeck, på oppdrag fra San Fransisco News, besøkte i 1936 leirene og bosettingene der flyktningene, okiene, hadde havnet. Grapes of Wrath ble utgitt i 1939.

Dagen før var vi innom den forlatte og nå delvis restaurerte gruvebyen Calico, opprinnelig fra 1881. Da innbyggertallet var på det høyeste hadde den 1200 innbyggere, 22 salooner og mer enn 500 gruver rundt byen. Calicogruve-distriktet var et at de rikeste distriktene i California før sølvprisene falt. Etter det ble Calico en spøkelsesby.

Under er noen bilder jeg tok fra Route 66 og Calico.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar