30. aug. 2013

Boken alle burde lese........

A-Magasinet til Aftenposten som utkommer hver fredag, har en fast spalte som de kaller for «Fast og sist» der kjente mennesker blir stilt spørsmål tilknyttet ulike tema.  Et av spørsmålene er «Boken alle burde lese?».

Er det mulig å svare på et slikt spørsmål? Jeg har tenkt dersom jeg skulle få dette spørsmålet, hvilken bok skulle det være.

En av de bøkene som jeg husker «slo meg i bakken» er Meg eier ingen av Åsa Linderborg. Jeg kan ennå huske følelsen jeg hadde da jeg hadde lest den ferdig. Hvor jeg satt. Årstiden. Jeg hadde hørt, lest og sett TV-program der forfatteren forteller om barndommen sin og forholdet til faren. Jeg trodde derfor at jeg var forberedt. Men det var jeg nok ikke. Tenkte her om dagen om jeg skulle lese boken om igjen og skrive et blogginnlegg om den. Men, jeg vet ikke om det blir og ev når.  Det var bare å åpne boken og lese første avsnittet og så er jeg «der»:

«Lommeboka til pappa er stor som en håndflate, svart og noe bøyd etter et liv i baklomma. Den har begynt å gi litt etter i sømmene, og er tung, selv om den er nesten tom. I seddelrommet ligger det ingenting, i myntrommet 18 kroner og 50 øre».

Ville jeg anbefale den til «alle». Nei, aldri! Vet ikke om jeg vil anbefale boken til noen. Tenk dersom en som hadde lest den kun hadde fokus på den «forferdelige drukkenbolten av en far». Jeg ser den. Han var en drukkenbolt.  Men for meg er boken så mye mer.

I A-Magasinet 18. juli 2013 fikk kulturminister Hadia Tajik spørsmålet. Nå må hun som kulturminister naturlig nok være litt forsiktig med hva hun sier (politisk korrekt.) Men jeg syntes allikevel at svaret hennes var bra og slik jeg tenker at det er:

«Det finnes ingen sånne bøker. Litteratur treffer folk ulikt, og det er noe vakkert ved det, synes jeg. «

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar