15. aug. 2013

Snø vil falle over snø som er falt; av Levi Henriksen

August og sensommer. Hvorfor leser man bøker med handling fra innlandet, iskalde desember- januardager. Ganske enkelt fordi romanen Snø vil falle over snø som har falt av forfatteren Levi Henriksen er en god bok. Romanen som er på 288 sider ble utgitt i 2004 av forlaget Gyldendal. Lånt av biblioteket. Veldig fint omslag forresten.
Fra Gyldendal.no: Levi Henriksen (f.1964) hadde sitt gjennombrudd med romanen Snø vil falle over snø som er falt Ble tildelt Bokhandlerprisen for romanen. Han er journalist og musiker, ikke minst er han kjent som låtskriver og tekstforfatter.

Foto: Rolf M. Aagaard

Skogli, like ved Kongsvinger. Dan Kaspersen er nettopp løslatt etter å ha sonet en dom for narkotikasmugling. Det er dagen broren Jacob begraves. Dan forlater begravelsen før den er ferdig. Tar bilen, farens gamle Amazon, og kjører tilbake til gården Bergaust der han og broren vokste opp. Der finner han de to utsultede grisene som broren hadde. Slakter og brenner dem opp sammen med klærne som er fulle av blod. Men like før han tenner på, kommer lensmannen, Markus Grude. Han har fått en telefon fra en som holdt på å kollidere med Dan på tur hjem fra begravelsen.  

Jacob ble funnet død i bilen sin av postmannen.  Dødsårsaken er fastslått å være eksosforgiftning. Selvmord. Foreldrene er døde for mange år siden. Kjørt ned og drept.  

Politiet fra Kongsvinger dukker opp dagen etter. Tauer Dan inn til avhør. Hvor var han da bestefaren til Kristian Thrane, Oscar Thrane, ble slått ned i sitt eget hjem. Kristian er den som Dan smuglet narkotika for. Men som slapp med en betinget dom.

Dette er ingen kriminalroman. Allikevel er spørsmålet hva som er den reelle årsaken til brorens dødsfall. Var det et selvmord.  Hva med forholdet til Kristian Thrane. Hvordan utvikler forholdet seg mellom han og Mona Stormyra. Kvinnen som møte opp sammen med broren sin for å kjøpe bilen der broren ble funnet. Kan hun holde Dan tilbake på gården eller selger han den og reiser fra bygda for godt. Vi får vite om brødrenes oppvekst sammen med foreldrene som var Pinsevenner. To brødre som hadde et godt og nært forhold. En barndom med mange gode minner fra.

Selv om det var passasjer i boka der Dan tenker tilbake på barndom som blir litt vel langsomme og omfattende, synes jeg dette var en god bok. Fine dialoger. Godt språk. Gode karakterer, natur- og miljøskildringer. Den rastløse Dan som jeg håper skulle finne den roen som broren hadde. En roman med mye varme mellom mennesker til tross for dramatiske hendelser.

4 kommentarer:

 1. Flott omtale! Jeg har ikke lest noen bøker av denne forfatteren enda, men det frister veldig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt omstendelig enkelte ganger. Men jeg synes han skriver bra. Ekte

   Slett
 2. Hehe, interessant valg å lese om sommaren, ja:) Forøvrig likte eg også denne boka godt. Trur det er det einaste eg har lese av Levi Henriksen, men eg likte stilen hans.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en kan kanskje bare forberede seg. Også den første boka mi skrevet av han.

   Slett