6. apr. 2015

Josh Malerman: Lukk øynene (Bird Box) - en dystopisk spenningsroman


Forlaget Vigmostad Bjørkes presentasjon av romanen Lukk øynene (Bird Box) av Josh Malermann finner du her der forfatteren er presentert slik:

«Josh Malerman bor i Michigan, USA. Han er vokalist og tekstforfatter i bandet The High Strung. Lukk øynene er hans første roman. Boken er solgt for oversettelse til en rekke land, og Universal Studios har sikret seg filmrettighetene.»


Romanen ble utgitt i 2014 og på norsk i 2015. Den er på 300 sider og jeg fikk spørsmål om å lese den i en e-post med overskriften «Oppdag ny påskekrim». Det er ingen krim, men det er en spenningsroman som jeg ser er plassert under kategorien thriller. Jeg takket ja til et lesereksemplar og har nå lest romanen. 

Det var da jeg leste Anitas omtale boken på sin blogg  Artemisias Verden, bl a om at den var en dystopisk grøsser, at jeg forstod at jeg hadde takket ja til en bok som er i en sjanger jeg ikke liker å lese. Det kan jeg kun ta skylden for selv, jf at forlaget i sin e-post viser til Veien (The Road) av Cormac McCarthy. Den har jeg lest for en del år tilbake. Selv om Veien var en spennende bok, var heller ikke det en bok jeg gjerne leser. Jeg fant den på et hotell i Tyrkia og leste den av mangel på annet å lese. Romanen til McCarthy er filmatisert.

Lukk øynene har helt klart kvaliteter jeg tror mange lesere vil falle for. Anita er en av mange som likte romanen –  link til omtalen hun har skrevet. 

Romanen fenget ikke meg og det har med at det er en dystopi. Jeg klarer ikke å leve meg inn i slike historier. «Du eier ikke fantasi» sa tenåringen til meg i går da jeg sa det. Fantasi har jeg, men det går en grense for hvor langt den rekker.

Slik jeg oppfatter Lukk øynene foregår handlingen i USA i byen Detroit. Der har Malorie vært innesperret i et hus med to barn på fire år. Årsaken er at det finnes skapninger som gjør at menneskene blir gale dersom de ser på dem. Galskapen medfører at menneskene dreper andre og deretter seg selv. Løsningene for de som har overlevd er å leve i skjul innendørs og blende for vinduene. Når en er ute må en ha bind for øyene.

Malorie har nå funnet at tiden er inne får å forlate huset. Et hus der hun i begynnelsen levde sammen med flere mennesker. Hun og barna drar med en robåt ned elva. Malorie ror og barna har som oppgave å lytte. Å lytte har vært det viktigste barna har lært i de årene de har levd.


På turen nedover elva tenker Malorie på det som skjedde frem til hun og barna ble alene i huset. En dyster historie. Dessverre ikke slik at jeg klarte å leve meg inn i skjebnen til det menneskeheten utsettes for av skapningene som nå har overtatt jorden. Men det er greit, jeg har endelig en gang slått fast at jeg må lese omtaler av bøker bedre før jeg takker ja til dem. 


11 kommentarer:

 1. Leste denne nå i påsken jeg også og likte den veldig godt, slukte den nærmest rått. Synd den ikke falt i smak hos deg, men vi kan ikke like alt heller. Håper du har hatt en fin påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det samme for meg. Påsken har for meg vært som vanlig. Vært hjemme og slappet av. Bra for boken og forlaget at mange liker den. Jeg vurderte alvorlig å sende den tilbake ulest. Men det var datteren min som utfordret meg. Men det er nok litteratur som hun liker bedre enn meg.

   Slett
 2. Hehe, jeg må få lov å le litt også.. Klart man kan lese fort noen ganger og si ja til noe uten å ha tenkt godt nok over innholdet . Håper dattra di liker den da.:) --- Men jeg syns det er bra gjort av deg å ha lest ut boka likevel.. Takk for link.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun som mente jeg skulle utvide horisonten at hun ikke ville lese dystopi da jeg sa jeg var ferdig og nå kunne hun lese den. Vel, vel - sånn er det. Hun leser mye lekser mv og vil drive med noe annet når hun har fri. Ja, er det ikke rart at jeg ikke leste bedre. Så det først på søndag at romanen "Veien" var nevnt i e-posten. Men jeg er litt harelabb når jeg leser av og til. Boken er lettlest den; og ingenting å klage på annet enn at den typen bøker ikke fenger meg.

   Slett
  2. Fort gjort--- Btw- så ønsket jeg å lese Corman McCarthy etter denne boka.;)

   Slett
  3. Nå er det en stund siden jeg leste den. Kan det ha vært rundt 2010 tro. Men jeg tror nok romanen til McCarthy fenget med bedre enn "Lukk øynene". Det har å gjøre med at det at de ikke kunne ha øynene åpne ble kunstig for meg. Har ikke sett filmen. Men den gikk på Nrk for ikke lenge siden og var tilgjengelig til 6 april 2015.

   Slett
 3. Jeg liker heller ikke dystopier noe særlig, men denne boken likte jeg veldig godt. Sånn kan det gå, Alle bøker kan ikke slå til for alle :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og heldigvis for forfatterne. Når jeg etterhvert gjennom å være bokblogger har oppdaget hvor mange bøker som utgis, så er det litt å velge i også. Da er det godt å finne bøker som slår til som du skriver. Men noen ganger bommer en på valgene. Min egen skyld i dette tilfellet :)

   Slett
 4. Gah....synd du ikke likte den for jeg fikk den i posten i dag og hadde håpet den ville være spennende og dyster. Så vi får se om vi har samme synspunkt eller ikke når jeg har fått lest den. Håper jeg får lest den i løpet av april.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en sannsynlighet for at det er en bok som passer bedre for deg enn meg. Spennende etterhvert å lese om hva den gir deg, en god, middels eller dårlig leseopplevelse. . Tror uansett at du har et bedre grunnlag enn meg til å vurdere denne enn meg. Lykke til, og det hadde vært fint om du likte den.

   Slett