3. juni 2013

Stjerneskudd (Shooting Star) av Peter Temple

Da har jeg lest spenningsromanen Stjerneskudd av Peter Temple utgitt i 1999. På norsk ble den utgitt i 2012 (Forlaget Press). Romanen er på 238 sider og er lånt av biblioteket.


Tidligere (mai 2013) er følgende av hans romaner lest og skrevet om.


I Stjerneskudd er ingen av aktørene som vi møter i de andre romanene med i handlingen. Handlingen foregår i Melbourne. Hovedaktøren er Frank Calder, tidligere soldat i forsvaret der han bl a tjenestegjorde i Afghanistan. Etter det ansatt i politiet der han sa opp jobben pga at han i forbindelse med et oppdrag angrep en kollega. Nå tar han på seg oppdrag som konfliktmegler.  Han bor alene. Men har nettopp truffet en kvinne, Corin, som er landskapsarkitekt.

Calder blir kontaktet av en av advokatene til Carson-dynastiet, Graham Noyce. Anne Carson, barnebarnet til Tom Carson, er kidnappet.  Hun er 15 år. De vil ha hans hjelp til å få frigitt Anne. Calder sier at dette er en politisak. Men Carson-familien har dårlig erfaring med en tidligere kidnappingssak. Da Alice Carson, datteren til Barry Carson ble kidnappet som elleveåring, ble politiet kontaktet. Saken med Alice ble løst ved at hun klarte å rømme. Denne gangen vil de betale det kidnapperne vil ha og få henne hjem i god behold.

Selv om Calder er skeptisk, går han med på være mellommann. Og han engasjerer en kollega fra tiden i Afghanistan, Orlovsky. Calder flytter inn på eiendommen til familien som er strengt bevoktet. Han får som oppgave å levere løsepengene, tohundretusen dollar i femtidollar sedler til avtalt tid  og sted, som er Melbourne Cricket Ground. På banen spilles det en kamp og tribunen er full av tilskuere. Under kampen får han beskjed om å ta av båndet rundt pengene og kaste dem utenfor rekkverket over publikum. Anne blir ikke frigitt og beskjeden fra kidnapperne er at Carson-familien ikke må tro at alt kan kjøpes for penger.

Calder vil ringe politiet, men familien sier fortsatt nei. Imens de venter på neste beskjed, undersøker Calder hva som skjedde under kidnappingen. Det viser seg at faktum ikke er slik han fikk det presentert. Sjåføren som fraktet Anne til/fra skolen sammen med datteren til en ansatt,  har ikke fulgt sikkerhetsinstruksene. I tillegg har han hatt sex med henne. Men han er ikke den eneste. Det viser seg at femtenåringen har levd et utsvevende liv muliggjort av sjåføren. Etterhvert finner Calder at familien har mange andre mørke hemmeligheter.

Saken tar en ny vending når familien Calder får tilsendt de to ytterste leddene av en lillefinger pakket inn i aluminiumsfolie..........

Det er ikke fullt så mange aktører i Stjerneskudd som det var i Sannhet. Derfor var det litt enklere å holde rede på persongalleriet. Men selv om en spenningsroman, eller andre romanen for den saks skyld,  ikke skal legge alt i "fanget" på meg, jeg må tenke og gruble, mister jeg lett oversikten over persongalleriet i Peter Tempes romaner.   Må bla for mye tilbake for å finne ut om jeg kan ha fått denne info'n tidligere. Men kanskje det bare er jeg som er for ukonsentrert....

Hans romaner holder et lavt spenningsnivå med noen topper. Spenningsromaner jeg liker.  Realismen. Språket. Dialogene. I og med at dette ikke er romaner i serie, man kan lese de uavhengig av hverandre slik jeg ser det, er det vanskelig å sammenligne. Stjerneskudd var en roman med langt færre sider enn de to andre. Men jeg synes at denne er den svakeste av de tre jeg har lest så langt. Kan heller ikke finne at det er «trillet terning» for denne romanen jf bokomslaget uten at det behøver å bety så mye. Terningene på omslaget er for de to tidligere - luringer! De er også viktig å ha med seg at selv om Stjerneskudd ble utgitt som tredje roman på norsk, ble den utgitt langt tidligere enn de to andre som opprinnelig ble utgitt hhv i 2005 og 2009, på norsk i 2010 og 2011.

Nå gjenstår den siste, På den onde dag utgitt på norsk i 2013. En roman som har fått gode kritikker. Denne er det to stk foran meg i køen på bibliotekets venteliste.  

4 kommentarer:

 1. Eg har bladd litt i Mørk kyst no i kveld og den vert den neste boka eg skal lesa. Har lese omtalen din, og gler meg til å ta fatt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde jeg begynt med Stjerneskudd først, er det ikke sikkert at jeg hadde lest de to andre. Jeg gleder meg til å lese den siste. Men det er ikke sikkert at folk som leser mye krim og har bedre erfaring enn meg, liker Temple. Uansett, når jeg er ferdig med hans siste bok, er det Barabarotti- serien som skal lese ferdig. Det er nå planen. Men bøker og fastlagte planer, det er ikke alltid lett å følge.

   Slett
 2. Så god omtale! Øynene var klistret til skjermen og det selv om jeg nettopp har stått opp og trodde jeg var alt for trøtt til å lese en omtale. Du vekket meg ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, fint at du likte den. Ikke alltid lett å skriver omtaler. Jeg liker å skrive de like etter at jeg er ferdig med boka. Så får det bli som det bli.

   Slett