24. aug. 2013

En afrikaner på Grønland (L'african du Groenland) av Tété-Michel Kpomassie

At jeg avbrøt lesingen av boken En afrikaner på Grønland  av Tété-Michel Kpomassie, er ikke fordi dette det er en dårlig bok. Eller dårlig skrevet. Men det var en del av miljøet han beskriver som fikk det til å vrenge seg i meg. Og det er trist å lese om.

Jeg har lest og sett TV-program om rusproblemene på Grønland. Dersom det han beskriver var slik det var på 1960-tallet og det ikke er blitt bedre i dag; skrekk og gru. Ikke minst for ungene som vokser opp på Grønland. Boken på 269 sider ble utgitt i 1981 og på norsk i 2004 av forlaget Aschehoug.«Forfatteren vokser opp i en tradisjonell familie i det vestafrikanske landet Togo og er 16 år da han kommer over en bok om Grønland i misjonærenes bibliotek. Han blir bergtatt av historiene om dette folket som i motsetning til han selv, lever i et isøde. På samme tid utsettes han for en alvorlig ulykke, og faren lover ham bort til de slangedyrkende prestene i den Hellige skogen hvis han blir helbredet.
Dette og hans fascinasjon for Grønland blir avgjørende for hans framtidige liv. Gutten reiser hjemmefra, og 8 år senere står han på dekket til en båt som legger til i Julianehåb på Grønlands sørkyst. Befolkningen, som står samlet på kaia, er stum. Han hører det hviskes Qvivitoq og Tornassukk, om åndene som lever i fjellene.
Det som følger er et genuint kulturmøte uten politiske eller teoretiske analyser. Kpomassie er en strålende iakttager og med sitt vinnende vesen blir han stort sett ønsket velkommen hos de svært gjestfrie grønlenderne. Og forfatteren skildrer tradisjoner og levesett uten europeernes fordommer og dårlige samvittighet. Vi får faktisk vite mer om grønlandsk dagligliv på 1960-tallet i denne boken, skrevet av en afrikaner uten høyere utdannelse, enn i de fleste lærde avhandlinger skrevet av dansker og andre vesterlendinger i samme periode.»

Det som ikke står noe om ovenfor, er alkoholforbruket og seksualmoralen han møter. Og den elendige hygienen. Og hva de fyller magene sine med. Jeg er ikke så prippen at jeg ikke takler å lese om disse forholdene. Heller ikke at de spiser hunder. Det som fikk meg til å sette punktum, var beskrivelsen om hvordan de behandler hundene sine. Hvordan de lar dem sulte med den konsekvens det har, at de angriper mennesker og bl a spiser opp spebarn. Og da hjelper det lite at dette ikke gjelder alle.

Jeg vet ikke om han har smørt på i tykke lag eller bare har vært ekstra uheldig med de han møtte. Og det er mulig at jeg er for urban. Men det som beskrives er til tider heslig å lese. Da er det like greit å avslutte. Synd, for forfatterens prosjekt er beundringsverdig å lese om.

5 kommentarer:

 1. Denne boka kjøpte jeg etter å ha møtt forfatteren som snakket om boka og tiden på Grønland. det var under Fjellitteraturfestivalen på Finse for et par år siden. Jeg har ikke kommet skikkelig i gang med boka, fordi det kom så mange andre bøker i veien.. Hørte ikke han snakke om de grusomheter du beskrive her...

  SvarSlett
  Svar
  1. Utarmet, mishandlet og forlatt beskriver han hundene som han ser i Holsteinsborg. Noen hunder er hengt i fiskegarn. Om sommeren får de et minimum med mat, enkelte forer dem ikke i det hele tatt. Noen transporterer dem ut på øde øyer og forer dem kun hver annen og tredje dag. hundene spiser innholdet i døbøttene som tømmes utenfor husene. De spiser hverandre. En kvinner fortalte han; "jeg hadde ni barn, men to av dem ble spist av hundene". Kun litt av det han skriver og så skriver han at han kommer til å skrive mer om dette senere. Dette sammen med alkoholen og det andre, ble for sterk kost til at jeg giddet å fortsette. Det hjelper ikke å legge skylden på "storsamfunnet". Eller klimaet. Dersom dette er virkeligheten, så er det noe med mentaliteten med disse menneskene som skaper mange av problemene de har. Eller hadde.

   Slett
  2. Uffameg.. At det ha vært mye alkoholmisbruk og det som det medføre av elendighet vet jeg jo-- det er kjent. Men dette var sterke greier--

   Slett
 2. Jeg skjønner godt at du ikke ville fortsette, når det blir så tragisk som du beskriver. De legger nok ikke vekt på det når de markedsfører boken. Ville boken holdt på spenningen hvis de groveste beskrivelsene hadde blitt utelatt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes det var et fantastisk prosjekt. Men hadde aldri trodd at han skulle møte dette miljøet. Da hjelper det lite at de er gjestfrie overfor han. Men er alt han skriver fakta, det vet man jo ikke. Jeg vet ikke hvordan resten av boka er, jeg leste til side 150 og så måtte jeg si takk for meg.

   Slett