19. okt. 2014

En smakebit på søndag fra "Andre farger" av Orhan Pamuk

Maleriet ovenfor er T. F. Simon, "Vilma Reading a Book", 1912. Vilma er malerens kone og her har han malt henne i Paris.

Andre farger av Orhan Pamuk er en essaysamling med selvbiografiske tekster, politiske analyser og diskusjoner om østlig og vestlig kunst.

Smakebiten er fra forordet – her ser han sammenhengen med å det å male og det å skrive:

«Mellom 1996 og 1999 skrev jeg ukentlige skisser til tidsskriftet Öküz i Istanbul, et blad som blandet politikk og satire, og illustrerte dem slik jeg fant det for godt. Det var korte tekster, gjerne med lyrisk glød og i en kjapp økt. Jeg satte stor pris på å fortelle om datteren min og om vennene mine, på å kunne utforske gjenstandene og verden omkring meg med friskt blikk og liksom se verden gjennom ordene. 

Med årene har jeg kommet til at det å skrive ikke så mye dreier seg om å fortelle om verden, men nettopp det å «se verden med ordene». Fra det øyeblikk han begynner å bruke ordene slik farger anvendes i oppbygningen av et maleri, vil en forfatter på ny oppdage hvilket vidunderlig og forbløffende sted verden er, og ved å splintre språkets forkalkninger, vil han finne sin egen stemme. Til dette trenger han bare litt papir, en penn og den tillitsfulle optimismen til et barn som betrakter verden for første gang. «Flere smakebiter finner du på bloggen til Astrid Terese: Betraktninger

12 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten, jag har en bok av denna författare dock ej denna.

  SvarSlett
 2. Jeg liker måten Orhan Pamuk skriver på og kunne godt tenke meg å lese denne også. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten. Har läst Istanbul, men det är den enda boken jag läst av den här författaren.

  SvarSlett
 4. Denna bok har jag inte känt till, intressant att den är självbiografisk. Orhan Pamuk skriver riktigt bra - antagligen inte så konstigt att tycka så om en litteraturpristagare ;-). Tack för tipset och smakebiten!

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten och ha en bra söndag!

  SvarSlett
 6. Takk for bra smakebit, og for et nydelig maleri av den lesende kvinnen!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten, låter inte riktigt som min typ av bok dock.

  SvarSlett
 8. Takk for smakebit. Har en bok av forfatteren i hylla mi, dessverre enda ulest . Ha en fin søndag::)

  SvarSlett
 9. Takk for smakebit. Har berre lese Mitt namn er Karmosin av Pamuk. Det er lenge sidan men eg hugsar at eg likte den godt.

  SvarSlett