24. sep. 2013

Boken på vent: Empire of The Summer Moon av S.C. Gwynne - historien om Cynthia Ann Parker

I boken på vent, som er på vei til meg i posten vet jeg allerede at den kommer til å inneholde sterke scener. Men jeg har stålsatt meg, og håper dette er den verste beskrivelsen jeg kommer til å lese om Comanche-indianernes brutalitet:

“After seizing a nine-month pregnant woman, the Comanche: 'Dragged her back to a point about two hundred yards from the cabin. There she was gang raped. When they were finished, they shot several arrows into her.'They scalped her alive by making deep cuts below her ears and, in effect, peeling the top of her head entirely off. She lived for four days”
Vil du lese Beathe’s og andre bloggeres innlegg om bøker på vent og/eller ønsker å vite hvor superenkelt det er å delta, klikker du på bildet som kommer nå: 

“Har du hørt historien om Cynthia Ann Parker? Vi lærte om henne i historietimen. Cynthia var ni år og datter av nybyggere i Texas. Hun ble fanget av Comanche-indianerne på tokt. De oppdro henne som indianer, og da foreldrene hennes endelig fant henne 25 år senere, hadde hun allerede giftet seg med et stammemedlem og født tre barn. Hun ville ikke vende tilbake til den hvite verden...»
Jeg søkte henne opp på Internett og ved å lese denne artikkelen kom jeg over boken Empire of The Summer Moon av S.C. Gwynne. Ifølge artikkelen var det onkelen som fant henne, ikke foreldrene.  Historien er filmatisert med John Wayne i en av rollene.

Bildet på bokens omslag er sønnen til Cynthia Ann Parker, Quanah, som ble den mest berømte høvding for Comanche-indianerne

 Bokens innhold:
"Empire of the Summer Moon" spans two astonishing stories. The first traces the rise and fall of the Comanches, the most powerful Indian tribe in American history. The second is the epic saga of the pioneer woman Cynthia Ann Parker and her mixed-blood son Quanah, who became the last and greatest chief of the Comanches…Against this backdrop Gwynne presents the compelling drama of Cynthia Ann Parker, a nine-year-old girl who was kidnapped by Comanches in 1836. She grew to love her captors and became infamous as the 'White Squaw' who refused to return until her tragic capture by Texas Rangers in 1860. More famous still was her son Quanah, a warrior who was never defeated and whose guerrilla wars in the Texas Panhandle made him a legend. S.C. Gwynne's account of these events is meticulously researched, intellectually provocative, and, above all, thrillingly told.”

15 kommentarer:

 1. Kjenner jeg blir helt dårlig av å lese det du skriver. for en tortur..... Men høres ut som en bra bok med et spennende tema

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er grusomt. Men det var virkeligheten for mange nybyggere.

   Slett
  2. Jeg har snust litt på temaet da jeg leste Krigen mot Siouxene, Nordmenn mot indianere av Karl Jakob Skarstein

   Slett
 2. Har aldri lest en indianer-bok før, men har sett en del indianer/western filmer. Kanskje det hadde vært interessant å lese om dem i bokformat også?.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde nok ikke leste den hadde det ikke vært for at jeg bare må lese flere detaljer om bortføringen og hva mer som skjedde da hun ble tatt tilbake mot sin vilje. Hun sultet seg etter hvert til døde.

   Slett
 3. Hjelpe meg for en tortur,helt grusomt, men samtidig ble jeg veldig nysgjerrig på denne boken. Tusen takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og jeg som var livredd for indianerfilmer da jeg var barn og skal lese denne boka. Men denne historien hadde jeg ikke hørt om før. Tenk å bli bortført slik. Hvor redd hun må ha vært.

   Slett
 4. Skumlas artikkelen og dette ser ut til å vere ei sterk historie. Viktig at det kjem ut slike bøker - og viktig at dei vert lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd at den ikke er utgitt på norsk. Har så vidt begynt. Tror jeg kommer til å bruke litt tid på den jf at jeg ikke er noen racer å lese engelsk. Så langt opplever den som balansert. Men det er jo umulig å skrive balansert om drap og voldtekt. Det lar seg ikke forsvare uansett om det kanskje ligger et berettiget motiv til å hevne urett som allerede da var begått mot mange andre stammer.

   Slett
 5. Fæle greier.... Men sikkert en interessant bok. Ha en god natt.:)

  SvarSlett
 6. Huff, virker som en sterk bok. Den blir nok å lese hos meg også en gang.

  SvarSlett
 7. Svar
  1. Det er det. Og spennende. Aldri har jeg hatt et ønske om å kunne flere engelske gloser slik at jeg får med meg alle detaljer og nyanser i hans fortelling.

   Slett