29. sep. 2013

En smakebit på søndag: Fortellekunst- en håndbok i litterære teknikker av Henrik H. Langeland

Fortellekunst - håndbok i litterære teknikker skrevet av Henrik H. Langeland beskrives slik av Bokklubben som jeg kjøpte boken gjennom:

«Forfatteren gir her en innføring i romanskriving, og avslører hvilke grep man kan bruke for å bygge opp en fortelling. Boka baserer seg på teksteksempler, særlig fra Per Pettersons "Ut og stjæle hester".»

Langeland er en kjent forfatter og har selv skrevet flere romaner, den siste er Fyrsten.
Jeg kjøpte og leser boken for lettere å forstå hvorfor jeg liker en bok og hvorfor ikke. Men ikke minst, for lettere å kunne beskrive dette på en enkel måte for andre. Ikke fordi jeg har en intensjon om selv å skrive bøker.

Slik beskriver Langeland  hvorfor han baserer seg på boken jeg har skrevet om flere ganger tidligere, bl a i innlegget :Ut og stjæle hester (Out Stealing Horses) av Per Petterson :

«De fleste teknikkene er underbygget med skjønnlitterære eksempler. Jeg har hentet så godt som alle fra Per Pettersons ‘Ut og stjæle hester’ (2003), ikke bare fordi den er en kjent og likt samtidsroman, men fordi forfatteren bruker et bredt spekter av fortellerkunstens mekanismer på en forbilledlig måte.»

I kapittel 1, Fortellingens bestanddeler, punkt 1.12 Integrert eksposisjon, 'eksposisjon' er fortellingens fremstilling av fakta, skriver han noe som bl a fikk meg til å forstå hvorfor boken jeg skrev om i innlegget

Byen ved elven (South of Broad) av Pat Conroy

hadde elementer ved seg som gjorde meg irritert.  Jeg holdt nesten på å avbryte lesningen og beskriver min misnøye i innlegget. Slik beskriver Langeland det:  

«Eksposisjonen behøver på ingen måte legges fullstendig ut i begynnelsen. Den kan med hell spres ut over hele fortellingen. Eksposisjonen bør i seg selv også ha et progressivt mønster, og den bør brukes med omhu. Det er ingen grunn til å ta med opplysninger om noe leseren enkelt kan forvente eller innse at har skjedd. Dessuten er det alltid mye mer interessevekkende å ‘holde informasjon tilbake’ enn å blottstille den. De fleste lesere har langt høyere toleranseterskel for ting de ikke forstår i en fortelling, enn for ting de føler de blir forklart. Eller enda verre: får forklart flere ganger. Har man nevnt at en bil er lyseblå, så behøver det ikke gjentas. Et viktig prinsipp er å tenke ‘på’ leseren, ikke ‘for’ leseren. Ikke glem at lesere kan lese.»

Vil du lese flere smakebiter tilknyttet Maris blogg Flukten fra virkeligheten, klikker du på bildet som kommer nå:

14 kommentarer:

  1. Kjempefin smakebit! Høres ut som en veldig interessant bok, så den skal jeg notere meg ned:) Takk for supert tips!:) Ha en herlig søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er det. Og gode forklaringer for meg som ikke har utdannelse innen litteratur.

      Slett
  2. Denne boken kunne jeg svært gjerne tenke meg å lese, så den noteres selvfølgelig ned! Tusen takk for fin smakebit og godt boktips! Ønsker deg en fin søndag videre:-)

    SvarSlett
  3. Godt skrevet! Jeg irriterer meg også enormt over ting som blir gjentatt flere ganger når forfatteren har først har forklart det! (Nesten like mye som når de skriver feil navn på en person :-)) Ønsker deg en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ha-ha!! Jepp!! Feil navn må være kroneksempelet på irriterende slurv!
      Smakebiten var forresten velegnet til å vekke nysgjerrighet for resten av boka ;o)

      Slett
    2. Tusen takk for smakebiten og boktips! Denne boken kunne jeg virkelig tenkt meg å lese! Jeg samler på bøker om skriving :D

      Slett
  4. Ja, det där med att tjata utförliga förklaringar kan vara avskräckande!

    SvarSlett
  5. Takk for interessant smakebit. Denne boka må jeg skaffe meg.:)

    SvarSlett
  6. Denne boken må jeg spore opp. Jeg ønsker alltid å lære å forstå bøkene bedre, spesielt de bøkene jeg ikke liker så godt :) Takk for supert tips!

    SvarSlett
  7. Håndbok i litterære teknikker...det må være noe for meg - å kunne "lettere å forstå hvorfor jeg liker en bok og hvorfor ikke" og "kunne beskrive dette på en enkel måte for andre" - denne boken skal jeg notere meg!

    SvarSlett
  8. Denne boken hørtes spennende ut! Jeg føler siste del av sitatet, "ikke glem at lesere kan lese", altfor ofte blir glemt. Jeg holder på med en bok nå hvor forfatteren absolutt burde ha fått det rådet, og det er så frustrerende å lese til tider.

    Siden jeg både blogger og skriver fortellinger tror jeg definitivt at jeg skal se nærmere på denne - takk for tips!

    SvarSlett
  9. Tack för smakbiten. Skulle kunna vara en bok för mig :)

    SvarSlett
  10. Det är alltid fint att försöka lära sig något! Tack för smakbiten!

    SvarSlett