21. sep. 2013

Besettelse - en romantisk fortelling (Possession) av A.S. Byatt

Tenk deg at boken du har med deg fra loppemarkedet inneholder et gammelt brev. Et brev som viser seg å endre historiske sannheter om en kunstner. Og hva gjør du…..

Jeg klarer fint å fantasere rundt dette etter å ha leste romanen Besettelse – En romantisk fortelling skrevet av A.S. Byatt to ganger. Og det hjelper på at jeg er veldig fasinert av BBC One’s Antiques Roadshow. Fjernsynsprogrammet hvor takstmenn reiser til ulike deler av Storbritannia for å anslå verdien på antikviteter som lokale beboere har tatt med.

Forfatteren fikk Booker-prisen for romanen i 1990, det året den ble utgitt. Den ble utgitt på norsk første gang i 1997. Utgaven jeg har ble utgitt av Bokklubben i 2003 (577 sider). Romanen viser at man ikke må skrive om mord, blod og annen elendighet for å skape spenning hos leseren.

Romanen er ingen lettlest roman. Det var etter å ha sett filmatiseringen av romanen at jeg forstod at jeg hadde tatt for mange «short-cut» da jeg leste den første gang. For det er en del hun skriver om som ikke er mitt interessefelt. Men denne gangen var jeg mer oppmerksom på hva jeg kuttet ut. Det står i forordet at de få som er skeptiske til A.S Byatts romaner mener at hun lesser på for mange ideer og skriver så lærd at leseren kan oppleve henne som nedlatende. Arnild Skre som skriver forordet, mener derimot at de fleste lesere vil være klokere nettopp på grunn av forfatterens ideer og kunnskaper. Det er jeg enig i.  Ti år brukte hun å samle ideer, tematikk og komposisjon til romanen. Da det ikke rart at noen av oss får litt problemer å forstå noe av innholdet. Men det går veldig fint å ikke lese alt som jeg har gjort. Uten at romanen mister sin verdi.

Hva den handler om: Roland Michell er 29 år. Doktoravhandlingen hans da han studerte var «Historie, historikere og poesi? En studie i fremstillingen av historiske ‘fakta’ i Randalph Henry Ash’ dikt» Det var for syv år siden. Vi møter Roland i 1986 der han sitter på London Library og leter etter kilder til et arbeid han utfører for professor Blackadder i anledning Ash’s samlede verker. Roland er forskningsassistent i deltid og lever en trist tilværelse i sammen med Val i en kjellerleilighet. Men utkastet til et brev fra Ash til en kvinne som han finner denne dagen, skal endre hans tilværelse. Og historien.

Ash levde i viktoriatiden. Han var gift med Ellen og de var barnløse. Det Roland finner ut, er at Ash i juni 1858 møtte to kvinner, miss La Motte og miss Glover i et selskap hos en Crabb Robinson. Miss La Motte er poeten Christabel La Motte som bodde sammen med miss Blanche Glover. Frem til nå har forskere antatt at hun var lesbisk. Roland tar kontakt med dr Maud Bailey på Lincoln University som forsker på Christabel La Motte og som også er i slektskap med poeten. Den vakre, men kjølige Maud har sterk uvilje mot Ash og viser også det samme mot Roland. Men i dagboken til Blanche Glover som hun har tilgang til, finner Roland opplysninger som setter dem på sporet til en mulig kjærlighetsaffære mellom Ash og La Motte.  Det gjelder for dem å holde undersøkelsene de foretar hemmelig. Reisene de foretar sammen og opplysninger som dukker opp i dagbøker fører dem nærmere og nærmere hva som skjedde mellom Ash og La Motte.  Men det er flere som har stor interesse for Ash og La Motte. Ikke minst den ressurssterke amerikaneren Mortimer Cropper.

«’Litteraturforskere er de fødte detektiver’, sa Maud…. Aller forskere er litt gale. Alle besettelser er farlige» Og det er det denne romanen viser. De blir etter hvert besatt av å finne ut av hva som skjedde mellom Ash og La Motte. Det bringer dem også sammen på en måte som virket umulig ut ifra det første møte. De finner bl a et brev der en slektning beskriver La Motte slik:

«Hvis hun ligner en guvernante, må det ihvertfall være den romantiske Jane Eyre; så sterk, så lidenskapelig, så observant bak sitt nøkterne ytre. «

Nå skal jeg se filmen på nytt. Vet ikke hvor mange ganger jeg har sett den. Men jeg antar at den vil være annerledes når jeg nå har lest romanen enda en gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar