22. sep. 2013

En smakebit på søndag: Ut og stjæle hester av Per Petterson

Mari spør hvilken bok som åpner med noe som har etset seg inn i hukommelsen. Jeg skrev i kommentarfeltet at det er åpningen til Det fine som flyter forbi; debutboken til Ida Løkås.

Men det er ikke fra romanen til Løkås min smakebit er hentet fra denne søndagen.  Det er fra en bok jeg har lest for annen gang og hatt en smakebit fra før, Ut og stjæle hester av Per Petterson. Det er ikke fra begynnelsen, men den innbefatter åpningslinjene til en annen bok; David Copperfield av Charles Dickens.

Vil du lese flere smakebiter tilknyttet Maris blogg Flukten fra virkeligheten, klikker du på bildet som kommer nå:Vil du lese hva jeg skrev om boken til Petterson etter å ha lest den; bl a hva den omhandler, her er link til innlegget: Ut og stjæle hester (Out Stealing Horses) av Per Petterson

Smakebiten:
Trond har besøk av datteren. De snakker om Dickens, at han alltid leste Dickens og leste høyt fra bøkene da hun var barn. At han aldri ble lei David Copperfield. Og at hun har lest Dickens etter at hun ble voksen. Her er smakebiten og det er datteren som siterer åpningen av første kapittel i David Copperfield:

 «’Om jeg skal bli helten i min egen livshistorie eller om plassen skal bli opptatt av en annen, får disse sidene vise.’
Hun smiler igjen og sier: Jeg synes alltid den begynnelsen var litt skummel fordi den åpna for at vi faktisk ikke nødvendigvis ville bli hovedpersonene i våre egne liv. Jeg skjønte ikke hvordan det kunne gå an, noe så fært; et slags spøkelsesliv der jeg ikke kunne annet enn å se på den som hadde tatt plassen min og kanskje hate den personen veldig og misunne henne alt, men ikke kunne gjøre noe med det, fordi jeg på et eller annet tidspunkt hadde falt ut av livet mitt, som fra et flysete, forestilte jeg meg, og ut i løse lufta og der svevde jeg fritt og greide ikke komme tilbake, og en annen satt fastspent i setet mitt, enda plassen var min, og jeg hadde billetten i hånda.»

33 kommentarer:

 1. Takk for fin smakebit og boktips! Denne har jeg ikke lest.
  God søndag til deg! :)

  SvarSlett
 2. Bra början på en bok det där :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke begynnelsen, men den biten er god.

   Slett
 3. Tenk at noen få linjer kan inspirere til et slikt avsnitt. Det var veldig fint, Tone. Tusen takk for at du delte med oss.

  Boken har jeg, kjenner jeg fikk litt mer inspirasjon til å plukke den ned fra hylla nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Verdt å lese. Men det tar sin tid fant jeg ut.

   Slett
 4. Den boken känner jag inte till. Tack för den fina smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han har fått mange priser for den. Men det er ikke alle som liker den.

   Slett
 5. Intressant frågeställning. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
 6. Tusen takk for smakebiten:-) Har boken liggende så jeg får se å plukke den frem snart. Ha en fin søndag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Om du gjør det håper jeg du liker den.

   Slett
 7. Tack för smakbiten. Den här boken dyker upp här och där på bloggar.

  SvarSlett
 8. Jeg leste denne boken for mange år siden og kan godt tenke meg å lese den om igjen. Takk for smakebiten, ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. For meg ble det et fint gjensyn. Skal lese mer av han. Men skal vente litt. Min erfaring er at det ikke er smart å lese bøker fra samme forfatter for tett. Jeg går fort lei.

   Slett
 9. Tusen takk for smakebiten, ha en fin søndag

  SvarSlett
 10. Den här boken hittade jag på biblioteket och läste den utan att veta så mycket om den eller författaren, den var bra. Tack för smakebiten. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du likte den. Ikke alle gjør det. Men jeg tror en del av det skyldes at den er prisbelønt, og da har man enorme forventninger.

   Slett
 11. Det var en bra smakbit, och lite filosofisk! Ha en bra söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Jeg fikk så lyst til å lese David Copperfield. Har bare sett den filmatisert.

   Slett
 12. Tack för smakebit och lästips. Ha en fortsatt fin söndag!

  SvarSlett
 13. Takk for smakbiten!:) Føler jeg er den eneste som ikke har lest denne boken. Jeg og han Per, må se å bli litt bedre kjent:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har bare lest denne av han. At jeg leste den igjen har kun med at denne bekjente av meg kommenterte bøkene til Petterson. Men jeg er glad jeg gjorde det, jeg hadde glemt mye. Og helt sikkert fordi jeg leste den for raskt.

   Slett
 14. Det høres ut som en skrekkelig tilværelse å ikke være hovedperson i eget liv. Men samtidig kan jeg se for meg dem som lever for andre, om det er barn, foreldre eller andre som har fått hovedplassen. Jeg har lest denne boken selv men husket ikke igjen akkurat dette sitatet. Jeg glemmer altfor fort! Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det minner meg om eit avsnitt i Kirsebærsnø av Ingelin Røssland, der hovudpersonen bestemmer seg for å bli midtpunkt i sitt eige liv igjen. Eg hugser heller ikkje dette avsnittet frå Ut å stjele hester, enda eg har boka høgt oppe på favorittlista mi. Må visst lese den igjen eg også:)

   Slett
  2. Ja, ikke sant. Jeg tenkte også på det da jeg leste det. Jeg hadde glemt så mye. Hadde lest den altfor raskt første gang. Den må leses sakte.

   Slett
 15. Å, denne har jeg lest..den beste av petterson som jeg har lest i alle fall.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må lese flere etter hvert. Leser boken til Henrik Langeland, Fortellerkunst. Og der bruker han boken til Petterson for å forklare det han skriver om. Jeg skal nok aldri skrive romaner. Men det er fint å lese hvilke teknikker som finnes.

   Slett