3. feb. 2015

Oppsummeringen januar 2015 - en drøm å kunne bruke mer tid på bøker...

For noen uker siden var det to utbetalinger på hver seg 58 mill i Viking Lotto. Den ene gevinsten gikk til et par som i Dagsrevyen utbasunerte at de ville holde frem med å jobbe. Herregud!; skrek jeg opp. Det skulle vært meg som vant 58 mill! De kan ikke eie fantasi!
Etter overføring til samboer hadde jeg hatt 29 mill. 29 millioner!! De andre to fnøys; hva skulle du ha brukt tida på. Du hadde gått på veggen. Er dere helt blinde! sa jeg. Jeg skulle brukt masse tid på bøker. Ikke minst skulle jeg satt meg i stand til å skrive bedre om bøker. Det høres som om jobben min er en form for straffarbeid. Det er den absolutt ikke. Men jeg er lei innimellom og drømmer om en mulighet til å skifte «beite». Derfor hadde en stor Lotto-gevinst vært en mulighet til det.
Vel; ut av drømmene: I januar har fire av bøkene jeg har lest vært krim- og spenningsbøker. Gode leseopplevelser selv om de har vært ulike. Litt uvanlig til å være meg. Men det var planen. Etter å ha lest mange utgivelser av norske forfattere i 2014 med mye alvor, var det godt med en annen sjanger. Ikke for det; krim kan være alvor. Men det er et «mysterium» som ligger i bunn og der jeg kan være med på å tenke hva som er løsningen.

I dag var jeg innom biblioteket og hentet tre bøker. En av dem er Unnskyld av Ida Hegazi Høyer som skal samleses i februar i forbindelse med Bokbloggerprisen 2014. Det blir spennende hvordan jeg liker den. 

Ellers har jeg ingen klare planer i februar annet enn at jeg skal lese bøker. Tid til rådighet og energinivå bestemmer antallet, og hvilke jeg leser. Den siste i Min Kamp-serien til Knausgård blir ikke lest i februar. Den ligger i bokhylla som en stor klædd. 1100 sider; det virker som et mareritt hadde det ikke vært fordi Knausgård skriver så bra. Tenk å kunne sette seg ned og la fingrene gå på tastaturet og alt bare flyter så tilsynelatende enkelt. Virkelig spent hva det er han forteller om i nr 6. Jeg er rett og slett blitt en stor fan av forfatteren...

Link til blogginnleggene:

Krim: Til Jacobs forsvar (Defending Jacob) av William Landay - en god og krevende roman - vanskelig å legge fra seg

5 kommentarer:

 1. Du har ein fin og variert januarbunke her! Har lest - og likt! - tre av desse - og Slåttekar i himmelen las også eg no i januar. Ei bok eg likte godt; Hoem er dyktig når det gjeld å skildra personane og tida dei levde i.
  Nesser har eg såklart lest - dei skjønnheitsfeila du påpeika i omtalen la eg ikkje merke til. Kanskje eg har skylappar? - eller kanskje eg er i overkant positiv til forfattaren på førehand? I alle fall; Levende og døde i Windsor var ei ny god leseoppleving for meg.
  Omtalen din av Tokyo av Mo Hayder har eg alt kommentert, og kan berre slå fast: dette er ei av dei beste og sterkaste bøkene eg har lest - nokon gong.
  Eg ynskjer meg også meir tid til bøker og lesing av og til - men kanskje det ikkje hadde blitt like mykje "stas" å setja seg ned med ei bok dersom ein hadde hatt høve til å lesa heile tida?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har så rett - gresset er alltid grønnere på den andre siden av gjerdet. Men jeg husker at jeg tenkte på å utdanne med til noe innen litteratur; bibliotekar var et yrke jeg tenkte på. Men sånn ble det ikke. Det er alle omorganiseringene som jeg blir sliten av. Jeg liker å jobbe. Men jeg liker at det skal bli et resultat av det jeg gjør; ikke vandre rundt i ring. Tror ikke at jeg hadde lagt så nøye merke til språket hos Nesser i boken hadde det ikke vært for de jeg leste boken til Hanne-Vibeke Holst. Det gikk sport å lete etter sammenligningene hun hadde brukt. Merker at jeg er litt obs selv på å ikke bruke slike etter å ha lest henne. Men jeg har mange bøker han har skrevet som jeg ikke har lest. I motsetning til deg. Det må jeg få gjort. Eller rettere sagt; det har jeg lyst til å gjøre.

   Slett
  2. Draumen om å bli bibliotekar vart det ikkje noko av for meg heller, men gleda over bøker og lesing har eg heldigvis framleis.
   Eg kjenner til det med omorganiseringar, som tilsett i ein kommuneadministrasjon.. Og alle årshjula, verksemdplanane, omstillingane, risikoanalysane og effektiviseringstiltaka. Sukk.

   Slett
 2. Du leste like mange bøker som meg i januar:) Av de du har lest har jeg lest Til Jacobs forsvar, Tokyo og Min kamp 5. Fin oppsummering og du har lest mye variert, ser jeg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må lese variert for ikke å gå lei. Jeg ønsker å lese mer sakprosa, men jeg synes det er vanskelig å finne gode bøker på området. Dersom det blir for oppramsende med fakta blir det kjedelig. Forfatteren bør være engasjert i tema og vise det dersom jeg skal like slike bøker 100%. De må også begrense seg.

   Slett