29. des. 2014

Min Kamp 4 (My Struggle: Book Four ) av Karl Ove Knausgård - mye å le av, men også en del jeg ble trist av å lese om


«Etter tre år på gymnaset i Kristiansand reiser Karl Ove til Nord-Norge som lærervikar. Han møter en ny verden, og bærer med seg erfaringer han ikke selv forstår. Romanen skriver frem en ung manns ufordervete grandiositet og selvpåførte ydmykelser, oppriktigheten og umodenheten og hungeren etter eksistensiell og seksuell forløsning.»

Jeg har lest romanen mer sammenhengende enn jeg har gjort med andre romaner på lang tid. Romanen på 473 sider er lettlest som nr 1-4 har vært, og som de andre fire har jeg kjøpt boken. 

Jeg er helt imponert hvordan alt flyter. Det er bare å la øynene danse over bokstavene – aldri må jeg lese en setning om igjen for å få med meg innholdet.

Romanen handler om det året han hadde i Nord-Norge, men også tilbakeblikk på de to siste årene i Kristiansand før han reiste dit. Planen til Knausgård er å jobbe som lærer i et år, legge seg opp penger for deretter å bli forfatter på heltid. Han forteller om årene fra var seksten til han var nitten år. Jeg har ledd en del, og dette gjelder særlig hans store ønske om å debutere seksuelt og de situasjonene han kommer opp i og tankene hans rundt tema. Men etterhvert kjente jeg at jeg ble litt trist. Og det var pga alkoholen han helte i seg. Det å drikke var for han frihet. Men hvordan kan alkohol i slike mengder gi noen frihet. I russetiden begynte han også å bruke andre rusmidler.

Vel, jeg er ingen snerpehøne, men jeg ble helt svett av å lese om drikkingen. At han overlevde disse årene er for meg en gåte. Da er det ikke hyppigheten jeg tenker på, men volumet hver gang han drakk. Det er også denne tiden faren begynner å drikke for alvor.

Men for all del; jeg synes romanen som de andre tre, er en god og lesverdig bok. Så får det være at en del mener, som tenåringen sa til meg når jeg fortalte om noe av det han skrev om, at Karl Ove Knausgård:

«Må være sykt selvopptatt for å skrive om seg selv så mye

Selvopptatt eller ikke; jeg skal helt klart lese de siste to; bøkene står i bokhylla og målet er å lese de i 2015. Det må jeg klare selv om nr 6 er en murstein. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar