23. des. 2014

Besøk hos Solan og Ludvig på lille julaften - fra Guttene på broen av Kjell Aukrust


En smakebit fra Juleflammen i boken Guttene på broen av Kjell Aukrust - jeg har Kjell Aukrusts samlede verker i bokhylla:

«Det gikk flere dager før Solan Gundersen var tilsnakkende etter juletrehandelen. Først etter påfyll av en julegløgg lille juleaften, tødde han oppatt...

Tenker at det er en del voksne som gleder seg til at dagen skal gå mot kveld:

Pånytt grep Solan Gundersen til julegløggen:    Aha! Denne kanelsmaken var da aldeles fortreffelig. Han skulle sannelig spandere på seg en førjuls-cigar også. Kunne sagtens trenge en liten oppmuntring Solan Gundersen, foreldreløs som han var foran alle høytider. Merkelig forresten hvordan menneskene er opptatt av hverandre i den 52. uka i desember? Hvorfor ikke året rundt?

-      Blir vel for dyrt, hostet Ludvig inni cigarrøken. «Så var det de små og engstelige da; Ludvig som mener at det kan bli en stusselig desember uten juletre, er blitt så glad i juleevangeliet:

«Det hadde en slik vakker åpning. Herr Gundersen måtte virkelig unnskylde, men når Ludvig satt bakerst i Alvdal kirke julekvelden, og sognepresten leste evangeliet med juletrelys i brilleglassene, og det var kaldt og stjerneklart ute, da så Ludvig for seg Betlehemstjernen han, og krybbe og stall og koselig esel under halmtak og vise menn fra Østerdalen.»Men julen er undringens tid for de små, som gjør at julen får et magisk skjær over seg, og en ting hadde Ludvig lurt på lenge:

«Denne julekvelden, hvor alle klappet i hendene, var gode og snille mot hverandre og brente levende lys:


Hvor ble det av denne juleflammen når man blåste den ut – julenatten?»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar