27. jan. 2013

En smakebit på søndag fra Dronning Victorias liv fortalt av Richard Herrmann


Min «veiviser» inn i britisk historie har vært Richard Hermann ved at jeg helt tilfeldig leste en av hans bøker. Etter dette har jeg lest mange, men ikke alle bøkene han har skrevet. Noen flere ganger. Hans bøker betyr mye for meg og mitt mål er å eie og lese alle sammen. Derfor er min smakebit i dag fra en av hans bøker.

Flere smakebiter fra bøker finne du på bloggen til Mari ved å trykke på dette bildet:
Richard Herrmann ble født i 1919 og døde i 2010. Han var norsk journalist, kåsør og forfatter. Skrev mange bøker om britisk historie, samfunns- og hverdagsliv. I perioden 1964 – 1977 var han NRKs London korrespondent. Før det var Richard Herrmann ansatt i Reuters europeiske avdeling i London og frilandsmedarbeider for NRK. Han kom deretter tilbake til Oslo hvor han jobbet i NRK frem til 1984 med et særlig ansvar for å bygge opp NRK P2. Han hadde en rekke radiokåserier og de beste fortellingene, deriblant en serie om Churchill slekten, ligger på NRK.no. Richard Herrmann ble ofte omtalt som "stemmen fra London".

I 2009/2010 leste jeg tre av hans bøker kalt dronningtriologien. Jeg leste dem i denne rekkefølge: Maria Stuart og hennes verden (1988), Livet med Elisabeth og andre kongelige personer (1986) og Victoria: en dronning for sin tid (1987). De kan kjøpes i en samlet utgave i Bokklubben.

Da jeg lukket boken om Victoria 14. juni 2010 om kvelden; sa jeg til dattera mi at jeg kjente en tristhet. Det hadde vært som å leve sammen med dem i deres tid. Det var som jeg så på prosesjonen gjennom Londons gater med den «lillestore» damen i kista. Og datteren min kan "stille som vitne om nødvendig".

 Jeg tenker de andre i huset også var litt lettet. Slippe å høre meg sitere gledesstrålende. Knise av hans morsomme beskrivelser og iblant skrek jeg opp om alle de grusomme halshuggingene. Hodene trillet; løsningen på alt var å kappe hue av folk. Om den lille hunden til Maria Stuart som kom frem fra kjolen da hun var halshugget, løp omkring i alt blodsølet og ikke lot seg fange.  Elisabeth I's forfengelighet. Om Victorias temperament som skremte hennes elskede Albert til å løpe inn i et annet rom og låse døra.

Da jeg kjørte på jobben 15. juni 2010 hørte jeg at Richard Herrmann døde dagen før. Jeg er ikke overtroisk. Men følelsen jeg fikk da jeg hørte det kan ikke beskrives. Ikke at han var død, mannen var jo 90 år! Det var tidspunktet. Samme dag som jeg lukket boken om Victoria. Da lukket han øynene for godt.


"Selvfølgelig elsker stemmen fra London de store kontraster. Han er journalist i ordets egentlige betydning, han fanger opp dagen, øyeblikket, den gang og da, som det skulle ha vært i dag. Det mest forunderlige er at han alltid forteller noe du husker. Nå tenker jeg ikke på de dramatiske begivenhetene, men små detaljer som krydrer framstillingen og stikker seg inn i hukommelsen. "

Og noe av det jeg husker spesielt godt er det han skriver om dronning Victoria. Om hennes forhold til statsministrene Disraeli og Gladstone. Det hører med til historien at de hadde også et dårlig forhold seg imellom: (trykk på teksten, og det er bedre å lese)

28 kommentarer:

  1. Förr läste jag mycket historiska romaner och med ditt fantastiska inlägg tror jag faktiskt jag blev sugen på det igen :)

    SvarSlett
  2. Jeg blir mer og mer interessert i historie. Og jeg er særlig intessert i britisk historie. I 2012 så jeg alle episodene av In Europa som er basert på Geerts Mak bok og som ligger på NRK.no. Himmel så uvitende jeg er tenkte jeg, og så mye jeg ikke kan. Men da er jeg egentlig heldig, har masse å se frem til som jeg kan lære. Hans bok skal jeg kjøpe.

    SvarSlett
  3. "Mine gleders by" er favoritten min. Tror jeg leste alt av ham for mange år siden. Tror jammen meg du har inspirert meg til å ta frem noen godbiter fra Richard Herrmann igjen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kommentaren nedenfor var til din kommentar.

      Slett
  4. Hermann er på min leseliste, faren min har alltid hatt et godt forhold til Hermanns bøker og det er jeg helt sikker på at han har god grunn til. Jeg elsker historie, men leser alt for lite av det. Det er en av grunnene til at jeg er veldig interessert i slektsgranskning også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Slektsgranskning må være moro å drive med. Det har ikke jeg gjort. Men jeg har sett på alt som er i serien Hvem tror du at du er. Både den amerikanske, engelske, svenske og norske. Fasinerende. Så kanskje en gang....

      Slett
  5. Så fint å høre. De bøkene jeg har er Gammen krone for en ny tid, Fotballl- da ballen var rund og Mine gleders by. Og så fant jeg serien om dronningene på Finn. Jeg vil ikke ha utgaven som er redigert i Bokklubben. De er på vei til meg i posten. Det samme gjelder Pardisveien og Bak den svarte døren. Håper jeg finne flere. Mine gleders by; ja London er også mine gleders by. Synd at jeg har vært der for få ganger. Men det er lov å håpe at man kommer seg dit igjen snart.

    SvarSlett
  6. Ble jo nesten litt rørt her jeg satt over din elsk til denne forfatteren:) Liker historie, men det er alt for sjelden man tar seg tiden til å lese historiske bøker:) Bestilte denne boken nå da på bokklubben for bare 79 kr for den skal jeg lese helt klart:)Takk for fin presentasjon og for smakebiten!:) Ha en videre fin søndag!:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme. Han har en spesiell plass i hjertet mitt, det er sikkert. Han er medskyldig at jeg er "skap-engelsk". Jeg har kopiert uttrykket fra Hege Skøien; hun fortalte til Aftenposten hvor godt hun likte Sverige; og da sa hun at hun var "skap-svensk".

      Slett
    2. Nå ser jeg det; de har akkurat satt den ned fra 300,- til 79. Jeg betalte 100 på nettet for triologien brukt og i tillegg porto på 160,-. Men jeg ville ha orginalene siden jeg er "ekstrem-fan".

      Slett
  7. Richard Herrmann var min vei inn i engelsk historie også. Tror jeg leste alle bøkene hans da jeg gikk på ungdomsskolen, og nå i voksen alder har jeg fått tak i de fleste på antikvariat. Flere av dem har jeg lest mange ganger. En gang var jeg til og med og hørte ham kåsere på biblioteket i Drammen. Det var fint.

    Det er noe med ens egne favoritter, man blir alltid så glad når man finner andre som liker dem også. Jeg smilte godt og lenge av dette innlegget :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er så hyggelig å lese kommentaren min. Har en kollega som også er super-fan av han. Har planer om å høre kåseriene hans. Hittil er det ikke blitt noe av. Men en dag.... Ha en fin dag.

      Slett
  8. Denne boken har jeg lurt på å kjøpe flere ganger men det har aldri blitt. Nå er det ikke noe å lure på lenger, boken skal bestilles. Tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin søndag videre:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme. ja, nå har de akkurat satt den ned fra 300 til 79; snakk om flaks!

      Slett
  9. Jag hade aldrig hört talas om den här författaren, men böckerna låter ju riktigt intressanta. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kanskje hans bøker ikke er oversatt til svensk. Han ble veldig kjent via norsk radio; i en tid der radio betydde mye. I tillegg til at han var kunnskapsrik. Det er den lune humoren hans som traff meg.

      Slett
  10. Selsom opplevelse den 14-15 juni 2010...
    Man får litt frysninger på ryggen av sånne sammentreff!
    Fin smakebit og et godt innlegg som skaper nysgjerrighet ;o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hadde jeg vært overtroisk så kunne jeg kanskje brukte dette mer. Men jeg er ikke det. Samtidig var det for meg et pussig sammentreff. Som gjør at jeg ikke blir mindre begeistret for bøkene hans.

      Slett
  11. Høres ut som spennende bøker om Storbritannias dronninger :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er det. Og ikke minst morsomme. Og ikke bare om dronningene, han får med seg mye annet i fortellingene sine.

      Slett
  12. For et innlegg - kan ikke annet enn å bli fristet til å lese boken : ) Du skriver godt og interessant - takk for fin smakebit : )

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Dette er noe som engasjerer meg. Veldig.

      Slett
  13. Richard Herrmann bidro sterkt til min historieinteresse, også det at jeg var flink i historie på skolen. Hvordan kunne tørre, trøtte skolebøker konkurrere med noe så spennende som hans fortellinger? Han har den fine kåseristilen med seg inn i bøkene, og selv nå, når jeg er på besøk i London, er det hans interessante fakta jeg husker når jeg "turisterer" rundt om kring i byen. Kjempeflott at han fortsatt leses og huskes - og så for de som ikke husker ham fra radioen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enda en til som liker hans bøker og som bøkene har betydd noe for. Jeg blir så glad!Jeg var ikke så interessert i historie den gang jeg gikk på skolen. Men da var jeg ikke klar over hans bøker. Synd.

      Slett
  14. Tack för smakbiten - intressant! När jag gick i gymnasiet och strax efter det var jag fascinerad av just Drottning Viktoria och läste en del om henne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, hun var en fasinerende person. Og hennes sorg etter at Albert døde; må vel si at det tok litt av.

      Slett
  15. Høres absolutt ut som det er verdt å lese noe av Richard Herrmann, men det har jeg fortsatt til gode. Takk for smakebiten. :)

    SvarSlett