8. mai 2015

Tove Janssons Snusmumrikken og Ann Cleves Vera Stanhope - minner meg litt om hverandre


I forrige fredags episode av krimserien «Vera» på NRK, med Brenda Blethyn i rollen som Vera Stanhope, kom hun svevende inn med hatten og frakken og jeg tenkte: hvem er det hun minner meg om. Dagen etter kom jeg på det: Snusmumrikken.

Jeg har ikke lest bøkene til Ann Cleves som TV-serien baserer seg på. Selv om jeg ser noen likheter, tror jeg det også er ulikheter  mellom Vera Stanhope og Snusmumrikken. Herlige skikkelser synes jeg at de er begge to.
I boken som jeg skrev om i innlegget: Biografi: Tove Jansson - Arbeid og elsk, av Tuula Karjalainen - en av de beste biografiene jeg har lest. beskrives Snusmumrikken slik:


«Snusmumrikkens fjerne tremenning er Charles Chaplins omstreiferskikkelse. En skikkelse med hatt, korte bukser og alt for store sko samt frynsete klær også var et ensomt og velmenende vesen. Men Chaplins omstreifer er sørgmodig. Idet han strever etter å komme seg ut av ensomheten, vekker han medfølelse i oss. Snusmumrikken, derimot, er en aktiv og uredd eventyrnatur og vekker beundring i sin utilstrekkelighet.  Tove har slått fast at Snusmumrikkens ensomhet er en god ting. Motsetningen til den er Filofjonkas ensomhet, som er fatal. Snusmumrikken ensomhet er ikke sorg over å være tilsidesatt; den er selvvalgt. Han har ikke ansvar for eller er avhengig av noen, han er ikke altfor knyttet til noen og vil heller ikke at noen skal være avhengig av han. Han er fri. Eller i alle fall ser det sånn ut.  


Gjennom Snusmumrikken funderte Tove over friheten fra ulike synsvinkler, framfor alt hvordan store følelser lenker mennesket. Snusmumrikken konstaterer at hvis man beundrer en annen storlig, kan man ikke være fri. Hans frihetslengsel voldte Mummitrollet stort savn og stor smerte. Beundring og kjærlighet er derfor temmelig motstridende følelser. Fullkommen frihet forbyr menneskelivets største følelser som kjærlighet, lengsel, hat og til og med beundring, når den er dyp og absolutt...»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar