11. aug. 2014

Ungdom og galskap (Young Renny) - bok nr 4 i Jalna-serien skrevet av Mazo de la Roche


Bok nr 3 i Jalna serien, Mary Wakfield, leste jeg i april 2014, derfor tenkte jeg at det var på tide med å lese bok nr 4, Ungdom og galskap. Og som tittelen gir anvisning på er det mye ungdom og galskap i handlingen.

Mary og Philip har fått to sønner, Eden og Piers, som sjarmerer alle.  I tillegg har Philip barna fra første ekteskap: Meg og Renny. Meg skal gifte seg med nabogutten Maurice Vaughan og det gjøres klart til bryllup på Jalna. Gjester er ventet og noen kommer langveisfra; tante Augusta og mannen Sir Edwin, og onkel Ernest kommer fra England. De har også med seg en irsk slektning Malahide Courts. Aller er spent på å få treffe han, ikke minst Adeline som nå er blitt 80 år uten at det har svekket henne noe særlig.

Men så har Maurice rotet det til for seg. Han har hatt en affære med fattigjenta Elvira som er blitt gravid. Maurice tilbyr henne og tanten penger for at han skal komme seg ut av knipa. Men en stund etter at barnet er født, blir det levert på døra til foreldrene hans og skandalen er et faktum. Når  Malahide  blander seg inn i Rennys utskeielser med tanten til Elvira, og i tillegg klarer å innynde seg hos Adeline, er det duket for action av ulik karakter.


Serien har et enkelt handlingsforløp selv om det som skjer ikke kan forutses. Forfatteren har lagt inn små og store overraskelser i handlingen. 296 sider ufarlig hyggelesning selv om ikke alt ender like bra.  Jeg fant ikke like mye å skratte av i denne boka, men et koselig gjensyn var det også denne gangen.  

2 kommentarer:

  1. Det er deilig med lettleste og ukompliserte bøker innimellom. Noen ganger samler jeg sammen titler jeg kan ta frem en dag jeg trenger bare det :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er det virkelig. Glad jeg har denne serien som jeg kan lese i av og til.

      Slett