30. apr. 2014

Jon Ewo: Vil den virkelige William være så snill og reise seg! - En lettlest biografi om William Shakespeare


Vil den virkelige William være så snill og reise seg er en faktabok om William Shakespeare ( 1564 – 1616) for barn og unge skrevet av den norske forfatteren Jon Ewo

Faktaboken ble utgitt i 2003 og er på 144 inkl register. Det finnes også en litteraturliste over de bøker Jon Ewo har hentet stoffet til boka fra.

Forfatteren har en nedlagt blogg (dessverre!) der han har skrevet om sitt forhold til William Shakespeare . Les her

Selv om jeg har lest en del om engelsk historie, er det lite jeg kunne om William Shakespeare før jeg lånte boka av biblioteket. Denne boka er derfor gull verdt. For det første synes jeg den er innholdsrik til å være en faktabok for barn og ungdom. Men mest fordi den gjør meg nysgjerrig på William Shakespeare. Både på han som person, det han skrev og teoriene om at det var andre som skrev det som er utgitt i hans navn. 

Jeg har sett TV-program om teoriene. Etter å ha lest denne boka er jeg blitt mer skeptisk til dem. Men jeg forstår godt at mysteriet rundt han skaper mange spekulasjoner.  

Største delen av boka som er illustrert av Bjørn Ousland omhandler William Shakespeare og den tida han levde i:

«William Shakespeare er et mysterium pakket inn i en gåte. Han er en av de mest kjente forfatterne i verden. Likevel vet vi nesten ikke noe om ham.
Trettiåtte skuespill og en del dikt bærer navnet hans. Det er skrevet svære bibliotek om personen Shakespeare og forfatterskapet hans. Folk har gravd i arkivet, lett i gamle boksamlinger, støvet seg gjennom slottskjellere og loft på jakt etter fakta om forfatteren.

Merkelig nok har mange de siste hundre årene ikke blitt veldig mye klokere. Man vet mye om tiden han levde i. Men forfatteren Shakespeare er nesten usynlig. «

Forfatteren skriver om Shakespeares skolegang, bl a at det meste de ble undervist i var latin og at størstedelen av skoledagen gikk med til å oversette engelske tekster til latin. Noen forskere mener at han neppe kan ha gått på skolen fordi han staver de samme ordene forskjellig i skuespillene sine:

«Men det engelske språket mangler ikke bare grammatikk. Det fantes heller ingen regler for staving. Folk stavet ordene slik de uttalte dem. Det var det samme med navn. Selv om myndighetene fra 1538 førte registre over fødsler, ekteskap og død, hadde sekretærene et like fritt forhold til staving som alle andre. William inkludert. Vi har for eksempel funnet femtisju varianter av hvordan etternavnet Shakespeare ble skrevet.»

William var bare 18 år da han giftet seg med Anne Hathaway som var 26 år. De ble nødt til å gifte seg i 1582 og dette vet man fordi de måtte stille økonomisk sikkerhet for at ekteskapet skulle inngås:

«Summen de betalte var såpass høy at de slapp å bli refset mer enn én gang i kirken. Det vanlige var tre.»

Anne Hathaway bodde hele livet i Stratford, men William Shakespeare var store deler av livet i London og tjente penger på bl a å være deleeier i teatre. Han tjente gode penger som han bl a investerte i eiendom i hjembyen. Men stakkars Anne, i testamentet hans var hun bare tilgodesett med en seng.

Det som er mest interessant å lese om er hans opphold i London:

«Vi tror han var en kritisk forfatter. At han skrev de gamle skuespillene sine på nytt. At han forbedret, strøk og la til. Og at for å få tid til dette hadde han en avtale med teatertruppen om at han bare måtte få tildelt mindre roller. Dermed kunne han bruke energien ved skrivebordet. For det var den viktigste jobben hans – å skrive noe publikum ville ha. Og som brakte han både anseelse og penger. «


Jeg leser gjerne flere bøker skrevet av Jon Ewo. 

2 kommentarer:

  1. Herved bestilt på biblioteket. Takk for supert tips! Har sett noen WS stykker på teater, og skal til The Globe i juni og se to stykker da. Denne boken er helt super å varme opp på :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kan virke som om du kan mer om Shakespeare enn meg. Håper du ikke blir skuffet. Uansett, faktabøker for barn og ungdom er undervurdert. Jeg har lest en del og jeg er imponert over hvor gode mange er. Mange som skriver faktabøker for voksne bør lære. Bl a ved å bruke mer bilder. Det gir mye mer liv i bøker enn bare tekst. Lese en faktabok uten bilder; hmmm - det er ikke bra etter min erfaring.

      Slett