19. feb. 2014

Postkontoret (Post Office) av Charles Bukowski

«Postkontoret – den første av tre romaner med Charles Bukowskis alter ego, Henry Chinaski – handler om forfatterens mangeårige tjeneste i det amerikanske postverket: til sist holdt han ikke ut lenger, han sluttet for ikke å bli gal, som han selv sier.»

Sitat fra baksiden av romanen jeg lånte av biblioteket, utgitt i 1971 og på 161 sider:

«Det er en grotesk og vittig fortelling om tyranniske overordnede, hardt slit og tåpelige rutiner – det eneste som gjør livet verdt å leve, er alkohol, sex og veddeløpshester. «

Wikipedia står det at Charles Bukowskis (1920 – 1994) liv var uryddig. Dersom forfatteren var tilnærmelsesvis den fyllebøtta som Henry Chinaski beskrives å være, er det svært forsiktig å si at hans liv var «uryddig». Henry som starter sin tjeneste i Postverket med å komme halvfull og fyllesyk på jobb. Det blir vel feil å si at det var Postverket som skapte behovet for alkohol. Heller ikke hans voldsomme appetitt på kvinner og spillingen. Men det er klart; jobben som beskrives forsterker behovet.

Misforstå meg ikke; romanen var vittig. Men for meg var romanen mer grotesk enn vittig. Det er greit å ha lest den. Det er tross alt ikke mange sider. Men jeg kjenner ikke behov for å lese de to andre romanene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar