30. mar. 2013

Alle barns eventyr illustrert av Feodor Rojankovsky

Eventyrbøker var ikke mine favorittbøker som barn. Med et unntak. Boken Alle barns eventyr. Her er mange tradisjonelle eventyr som Rødhette og De tre bjørnene (Gullhår) Men også mer ukjente som Pepperkakegutten og Gryta som ikke ville stoppe å koke. Boka ble lest om og om igjen, og ble etter hvert utslitt. Og den ble også lest til "tantebarna". 

Stor ble gleden da jeg oppdaget at eventyrboken fortsatt er i produksjon. Og den ble innkjøpt og er lest mye også her i huset.

Det er illustrasjonene av Feodor Rojankovsky som gjorde at den ble lest så mye. Og at nettopp boka har så mange illustrasjoner setter fart på fantasien. Alltid fant man nye detaljer i bildene Når jeg nå hører eventyrene om Rødhette og Gullhår, så er det bildene fra denne boka som dukker opp.

Ofte tenker jeg på eventyrene år jeg betrakter samfunnet jeg lever i.  Ulv, Ulv er i tankene når politikerne i flere år har advart oss  med at Norge vil rammes av finanskrisa. Men det gir lite utslag i politikken som føres. Pengene renner ut av kassa. Hva skjer den dagen «ulven» kommer? Går det som det gikk med gutten som ble oppspist av ulven?

For ikke så lenge siden var det en ytring på NRK.no med overskriften  Er vi dømt til å gi opp velferdsstaten? Og i denne viser Jens Andreas Huseby til eventyret Den lille røde høna som også er i boka. En fin sammenligning i forhold til tema synes jeg.

Noen bilder av eventyrboka. (Trykk på bildene for å få dem i større format)

3 kommentarer:

  1. ser ut som en nydelig og koselig bok :)
    ønsker deg og dine en finfin påske :)

    SvarSlett
  2. Fantastisk fint innlegg! Jeg husker jeg hadde en liknende bok, avlang og fin med flotte illustrasjoner :) Fortsatt god påske til deg - og jeg er forresten helt enig i det du skrev hos meg om "Morgen i Jenin" ;)

    SvarSlett