10. aug. 2020

Sapiens En kort historie om menneskeheten av Yuval Noah Harari – interessant og tankevekkende

 

«Hvert punkt i historien er en korsvei. En enkelt vei leder fra fortiden til nåtiden, men myriader av stier tar av fra veien og videre mot fremtiden. Noen av disse stiene er bredere, jevnere og bedre merket og vil mer sannsynlig bli fulgt, men av og til tar historien – eller menneskene som skaper historie – uventede vendinger.»

En uke har jeg brukt å lese den interessante og tankevekkende boken sitatet over er hentet fra: Sapiens En kort historie om menneskeheten av Yuval Noah Harari. Vel anvendte penger å kjøpe den. 400 sider med interessant lesestoff,

Sapiens En kort historie om menneskeheten ble utgitt i 2011 og på norsk i 2016. På bokomslaget er følgende sitert fra Financial Times:

«Denne fascinerende og mytedrepende boken kan ikke sammenfattes; du må rett og slett lese den.»

Det er jeg helt enig. Det er bortkastet tid for meg å forsøke å sammenfatte den. Boken må leses. Derfor overlater jeg til det norske forlaget som beskriver innholdet slikt:

«For over 100 000 år siden fantes det seks ulike menneskearter på jorden. I dag finnes det kun en. Oss. Homo sapiens.

Hvorfor ble nettopp vår art så fremgangsrik og dominant? Hvordan har det seg at vi skapte byer og kongeriker? Hvorfor begynte vi å tro på guder, nasjoner og menneskerettigheter? Hvorfor setter vi vår lit til penger, bøker og lover? Hvordan ble vi så kuet av byråkrati, forbruk og jakten på lykke? Sapiens er en fantastisk spennende, tankevekkende og engasjerende bok om menneskehetens historie, og er på kort tid blitt en internasjonal bestselger. Med imponerende letthet manøvrerer Yuval Noah Harari mellom ulike forskningsområder og perspektiver når han tar oss med fra homo sapiens' første skritt på jorden og frem til i dag.

Boken er en eventyrlig beretning om menneskehetens historie – fra ubetydelige aper til verdens herskere.»Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar