3. aug. 2020

Den kaldeste vinteren i Brooklyn Heights av Henning Howlid Wærp – en overraskende god leseopplevelse«Kuldegradene hadde gjort byen forunderlig taus disse ukene i januar. Biler sto innesnødd langs fortauene, folk som ikke var nødt til å kjøre lot bilen stå, ordføreren fortsatte å oppfordre om det på tv. Bussene og t-banene var overfylte, men på gateplan var det rolig. Bare de svarte Brooklyntaxiene kjørte gjennom snøslapset, i tillegg til varetransport, og sykler, den daglige armeen av meksikanske bud som brakte mat fra butikker og restauranter til privatpersoner. Budmennene så enda mindre ut enn vanlig der de krummet seg over styret, innpakket i lag på lag med klær. Ingen barn var ute, lekeplassene var tomme, hundelufterne gikk kortere turer enn vanlig. Fredelig var ordet. Han trakk inn den kalde lufta. Men tre drap i Brooldyn Heights forstyrret. De som ikke visste om drapene, måtte se på Brooklyn som en pepperkakeby i disse glaserte vinterdagene.»

Ukjent forfatter, Henning Howlid Wærp, og ukjent forlag, Orkana, for meg.  Men det var tittelen som fikk meg til å låne romanen på biblioteket: Den kaldeste vinteren i Brooklyn Heights. Og at omslaget passet til tittelen.


Det ble en overraskende god og avslappet leseopplevelse. Spesielt fordi jeg har mistet interessen for det meste av krim og spenningslitteraturen som utgis. Jeg vil selvsagt vite hvem som har utført drapene og hvorfor. Avslappet;  på samme måte som jeg leser Agathe Christie. Hvorfor jeg kom til å tenke på hennes bøker, var tanten til etterforskeren Paul Alpers, tante Ellis. En slags Miss Marple uten at hun var avgjørende for å løse saken. Paul Alpers som ikke akkurat er den skarpeste etterforskeren. Ensom ulv som mange etterforskere er i litteraturen. Så da har han de gode hjelperne som i tillegg til tante Ellis, er Thomas og hans niese Heidi. Med sitt engasjement for å få oppklart saken nærmer disse menneskene hverandre på en lite støyende måte. I tillegg ble det en slag tankeflukt til en by jeg gjerne reiser tilbake til. Tommel opp for denne. 

 

Det forlaget Orkana skriver om romanen og forfatteren:

«Det er januar 2014. I takt med at sprengkulden fester sitt grep om byen, viser den idylliske bydelen Brooklyn Heights seg plutselig med et annet ansikt: En kvinne blir funnet drept i leiegården til den nylig pensjonerte forlagsmannen Thomas Ristvedt fra Tromsø. Samme natt lander Thomas’ niese Heidi på JFK. Hun skal følge et dramakurs og bo hos sin onkel. Paul Alpers må på sin side ta fatt på sin første drapsetterforskning som fersk kriminaletterforsker i 84. distrikt. Samtidig med at de tre personenes historier flettes sammen, avdekkes en intrikat bakgrunn for drapene som ryster Brooklyn Heights disse vinterdagene.

Henning Howlid Wærp er født og oppvokst på Kongsberg, men har bodd i Tromsø siden 1996. Han debuterte med romanen E8 Nord i 2010 og fulgte opp med En øyreise i 2015. Han har gitt ut tre diktsamlinger, den siste, Til Iskanten (dager og netter) kom i 2018. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar