7. jul. 2013

En smakebit på søndag : Bølle på døra av Jennifer Egan

Jeg har hatt et innlegg om romanen tidligere: Boken på vent: Bølle på døra av Jennifer Egan. Men den tåler flere innlegg. Romanen har fått gode kritikker av både utenlandske og norske anmeldere, forfatteren har fått mange priser for den og romanen ble en bestselger i USA og England. Tom Egeland (VG) ga den terningkast seks, og skriver som korrekt er at «Boken kan leses som en sammenhengende roman- og som en samling noveller som kretser rundt de samme temaene og menneskene.»
Originaltittelen er A visit from the goon squad. Jeg er kommet til side 150 av 382. Og den er midt i blinken for min smak. 
Kort hva boken omhandler:

«Boka beveger seg fram og tilbake i tid og sted gjennom 40 år, med utgangspunkt i pønkrockens California. Den skildrer et pulserende musikkmiljø som knytter folk sammen, før alt forandrer seg. Sentrale skikkelser er pønkrocker og senere stjerneprodusent Bennie Salazar, og den unge jenta Sasha, som jobber for Bennie og sliter med kleptomani.»
Smakebiten er fra tidlig i boken. Livet bøller med Bennie. I tillegg til at han sliter med potensen, som medfører til at han spiser bladgull som har gitt han utgifter til åtte tusen dollar i løpet av de siste to månedene, havner han hele tiden i det han kaller «erindringskrampen». Det skal bare et ord til før han faller i staver og tenker tilbake til mer eller mindre pinlige hendelser tilbake i tid som gir han pustebesvær.  Dr Beet har rådet han til å skrive opp disse opp med stikkord. Erindringskrampene han har hatt så langt denne dagen har han skrevet opp bak på en parkeringsbot. Sasha som ber om og får se hva han har skrevet, spør om det er sangtitler, og det svarer Bennie ja til. Et av ordene han har skrevet opp er «valmuefrø» og her er hendelsen han tenkte på:

«Han hadde tatt sønnen med til frisøren for noen år siden og opplevd at Stu,
barbereren han hadde gått til i årevis, hadde lagt fra seg saksen og trukket Bennie til side. «Det er noe galt med håret til sønnen din,» hadde han sagt.
  «Noe galt!»
Stu tok Bennie med seg bort til Chris der han satt i stolen, og skilte håret hans, slik at noen brungule skapninger på størrelse med valmuefrø kom til syne, kravlende rundt i hodebunnen. Bennie kjente at han ble svimmel. «Lus,» hvisket frisøren. «De får det på skolen.»
   «Men han går på privatskole!» hadde det plumpet ut av Bennie.«I Crandale, New York!»
   Øynene til Chris var blitt store av redsel: «Hva er det, pappa?» De andre i lokalet stirret på dem, og Bennie hadde følt at det var hans skyld, han med sin uregjerlige manke, og det til de grader at han sprayet seg i armhulene med insektmiddel hver morgen til denne dag, og hadde en ekstra boks stående på kontoret - helt vilt! Han var klar over det! De hentet yttertøyet mens alle så på, Bennie med brennende ansikt; herregud, det gjorde vondt å tenke på dette nå - gjorde fysisk vondt, som om erindringen harvet over ham og etterlot dype flenger. Han skjulte ansiktet i hendene.»

Vil du lese flere smakebiter tilknyttet Maris blogg Flukten fra virkeligheten , klikker du på bildet som kommer nå:

16 kommentarer:

 1. Insektsmedel i armhålorna låter inte speciellt trevligt. Det gör ju å andra sidan inte löss heller :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har hatt 2-3 omganger med det her i huset. Lett å bli smittet i barnehage og skolefritidsordning. Men det var relativt enkelt å bli kvitt. Men det er ingen drømmesituasjon. Ekkelt. Det var vanskeligere da hundene ble smittet av hundelus. Overnatting hos veterinær av alle kilder. Det var arbeidsomt fordi det tok en del tid før jeg oppdaget det. Men jeg måtte le da jeg leste det. Mange blir hysterisk. Syntes også det med bladgull var interessant....

   Slett
 2. Gleder meg til å lese boken! Tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
 3. åh dette virker som en bok i min gate :) takk for tips og flott smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg også etter å ha lest innlegg på bloggen din.

   Slett
 4. Måtte notere denne ned, for det hørtes ut som en bok jeg kommer til å like:) Takk for smakebiten og ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en fin bok, også hvordan den er oppbygd.

   Slett
 5. Det var godt du skrev inn originaltittelen, for da visste jeg plutselig hvilken bok du skrev om :-) Jeg har ikke lest den selv, men lest endel om den. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Forsøkte å sette inn de tittelen inn i Google oversetter, men de siste ordene ga ingen forslag....

   Slett
 6. Jeg har også hatt dagens smakebit-bok på vent, noen bøker tåler absolutt flere innlegg - "Bølle på døra" har jeg hørt om uten at jeg har tatt notis av den. Det er sikkert tittelen, den virker så...hva skal jeg si, kjedelig. Samme med omslaget. Men det du skriver om boken gjør meg nysgjerrig så nå ser jeg frem til omtalen din av boken. Ha en fin søndag videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Da jeg skulle plukke ut en bok; det var først da jeg gikk inn og leste om den at den sa meg noe.

   Slett
 7. Hvis Tom Egeland går god for den, så må det jo være bra. At en novellesamling har en samlende (lyse)rød tråd høres bra ut, takk for supert tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har bare lest en bok av Egeland, de første om Beltø den var veldig god. Har begynt på nr 2 i serien. Ikke alltid like greit å stole på anmelderne. Særlig ikke dersom de skryter bøker i været. Men denne er jeg faktisk enig med det de skriver. Det er noe eget med den etter min smak. Mulig at det har noe med miljøet, det er urbant og det er jeg tiltrukket av. Merkelig nok; jeg som har bodd landlig til hele livet. Hadde jeg bodd i en by hadde det kanskje vært motsatt....

   Slett
 8. Denne har jeg faktis liggende og den virker interessant. Takk for smakebit.

  SvarSlett