2. aug. 2018

Bøker lest og skrevet om i juli 2018


«Kraftig nedgang i boksalget « melder NRK 30. juli. Bokbransjen forteller at storleserne mellom 25 og 39 år leser mindre, og en av årsakene antas at disse føler tidspress på grunn av sosiale medier og levende bilder. Folk får velge hvordan de vil leve livet sitt. Men jeg tenker at å bruke mye tid på sosiale medier der glansbildeliv blir presentert, ikke kan være særlig sunt. Håper virkelig at dette ikke er årsaken.
En i bransjen som blir intervjuet knytter nedgangen til at Jo Nesbø ikke har kommet med en ny bok om Harry Hole i 2018. Jøss; tenkte jeg når jeg leste det. Kanskje bokbransjen bør gå i seg selv og tenke litt at det kanskje er litt vel mye fokus på utgivelser av krim- og spenningsbøker. Stakkars Nesbø; han kan vel ikke ha ansvaret for at bokbransjen lykkes. 
Artikkelen avsluttes med:

«– Vi blir smartere av å lese bøker fordi vi bruker hodet og danner bilder og oppfatninger. Derfor er det grunn til å ha et særlig fokus på hvordan dette utvikler seg.»

Håper at vi som leser bøker har denne fordelen.
Jeg leser nå Trude Marsteins siste bok Så mye hadde jeg. Leser også Hundre år av Herbjørg Wassmo. Marstein bok er en nyutgivelse. Wassmos bok ble utgitt for nesten ti år siden. Begge bøkene er veldig gode synes jeg selv om tema er forskjellig. Bøker er ikke ferskvare. Det er det som er en av fordelene ved å lese bøker. Og å blogge om bøker. Blogginnlegg om bøker er ikke ferskvare. 
Når det er sagt, det er ikke billig å kjøpe bøker for storlesere. Noen ganger er det umulig å få kjøpt bøker annet enn brukt. Til og med bøker som jeg må kjøpe gjennom Finn.no, koster penger på grunn av høy porto. Jeg måtte betale 595,- inkl porto for disse to bøkene Hamsuns liv i bilder (1996) og Norske fyr (1999).Men jeg vet av erfaring at pengene jeg brukte er riktig prioritering.
Så til det egentlige tema for innlegget - bøker lest og skrevet om i juli 2018. Ikke planlagt, men jeg ser nå at det er mange bøker der kvinner er tema for boken. Både fiksjon og fakta. Boken Den fantastiske skogen er allikevel den boken jeg setter mest pris på å ha lest og kunne gå tilbake til. Skogen får gjennomgå i tørken som er her. Men jeg håper skogen overlever selv om det ser skummelt ut. Og, at denne sommeren ikke kommer i reprise. 
Link til innleggene jeg skrev etter å ha lest bøkene:

2 kommentarer:

 1. Beklager, men jeg kom ved en feil å slette en kommentar til dette innlegget etter å ha lest den. Jeg iler til ut ifra hva jeg husket hva som ble kommentert: selvsagt skal forfatterne ha betalt for sine livsverk. Men skal man sammenligne med f eks Netflix: vi er tre i vår familie som kan se på samme abonnement og det betaler jeg kr 109 pr mnd. Sammenlignet med bøker er det lite. Jeg synes selvsagt Netflix ikke kan sammenlignes med bøker. Men det er det ikke alle som synes. Igjen; beklager at jeg slettet kommentaren. Fant ikke hvordan jeg kunne angre slettingen heller - jeg tastet rett og slett feil. Rett og slett flause fra min side.

  SvarSlett
  Svar
  1. Null pes, det er fort gjort. Og du er iKKE den eneste :-)
   Syns å huske at poenget mitt egentlig var at biblioteker er flotte når det gjelder bøker. For de ER virkelig dyre om man skal kjøpe bøker til en hel familie. Litt synd at ikke eBokBib kan kjøres på Kindle, for da hadde jeg lånt bøker elektronisk. Topplokket mitt og øynene takler dessverre ikke å lese på bakgrunnsbelyste nettbrett som jeg måtte brukt for ebøker fra . Forøvrig morsom kommentar fra han som mente nedgangen i bøker skyldtes Jo Nesbø, hehe - no pressure på Nesbø, liksom ;)

   Slett