25. feb. 2017

Lørdagsstubber: Alf Prøysens kortnovelle I dag har a Eva reist (1956)


I dag har jeg lest 41 kortnoveller utgitt i 1956. Mer om boken i dette innlegget:

Her er novellen I dag har Eva reist fra 27. oktober 1956

«Hu har mast i hele sammar, hu vil tel byn og arbe på såmmå kafeen som a Nancy Nysveen. Både far hennes og mor hennes sa nei, og hu Eva har greti  klare tårer mer enn en gong. Og mor og far hennes har itte fått blund på aua, dom har lagt seg og sett uti natta med rådlause auer. Dom er så gla i a Eva, dom kan ha vøri uvenner i mangt og mye, men en ting har dom vøri enige. Hu Eva ska vara heme.

Så var det om manda'n, da far hennes skulle på jobben, at han fekk sjå åssen a Eva sto ved glaset og såg på dom som gikk jobben, men hu Eva sa itte et eneste ord, hu gikk ut i gangen etter filla og bytta og langkosten og begynte å vaske golvet. Og litt seinere på dagen spurte han noen på jobben åssen kafeen var der hu Nancy arbe. Og det var en bra kafe.

Far hennes nevnte det om tisdasmårån før han gikk på jobben. Mor hennes vart sint med en gong. - Å er det du tulle med? Vil du ha jinta ut i gæliheta? Og så vart det et helvetes spetakkel. Hu Eva var itte inne, hu dreiv og vaske klær.

Da far hennes hadde gått på jobben, gikk mor hennes nedi Brumunddal'n og kjøpte en kuffert som hu gjømte på loftet.

Men den fekk far hennes sjå om onsdasmaran, og da han kom hematt om tosdaskvelden, hadde han vøri innom stasjon og fått den nye togruta.

Men mor hennes vant. I går var hu på stasjon og kjøpte billett.


Og i dag reiste a Eva.»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar