9. mar. 2014

En smakebit på søndag: Kom hjem (Calling Me Home) av Julie Kibler

En smakebit på søndag som Mari arrangerer, er en mulighet vi gis til å knytte innlegg til bloggen til Mari der vi gir smakebiter fra bøker. Vil du lese smakebitene denne søndagen og få info om hvordan du kan delta, klikker du på bildet nedenfor:Min smakebit denne søndagen er fra en roman jeg leser nå.  Her er link det norske forlaget Aschehougs beskrivelse av romanen, utgitt i 2013 og på norsk i 2014. Så langt synes jeg det er en god roman.


Vennskapet mellom en hvit eldre kvinne, Isabelle, og en svart ung kvinne, Dorrie, fører til en biltur fra Texas til en begravelse i Kentucky. I løpet av bilturen får Dorrie vite om kjærlighetshistorien mellom Isabelle og en ung svart mann, Robert, i 1930-årenes USA. En roman som den amerikanske forfatteren Julie Kibler bestemte seg for å skrive etter at hun fikk vite at bestemoren hadde vært forelsket i en svart mann da hun var ung. En mann hun ikke fikk lov til å være sammen med. 

Her er en link til et innlegg på bloggen til Christi Craig som har intervjuet forfatteren. De snakker bl a om «sundown-towns» som den fiktive Shalerville er et bilde av. Det var helhvite byer der svarte måtte forlate byen når solen gikk ned.

Smakebiten er fra side 48 - Isabelle er snart 17 år – Robert som er sønnen til den svarte hushjelpen, har reddet henne fra å bli voldtatt :  

«Ved bygrensen saknet jeg farten ytterligere. Dette var noe jeg hadde sett hele livet, hver gang vi dro inn i eller ut av Shalerville. Det gikk mer eller mindre i ett med bakgrunnen og skilte seg ikke ut fra trærne i veikanten. Men i kveld snørte brystet mitt seg sammen i en vond følelse av skam. Robert hadde reddet meg fra noe jeg knapt klarte å forestille meg, og allikevel var det forbudt for han å følge meg hjem på grunn av en regel jeg aldri hadde satt spørsmålstegn ved tidligere. Jeg leste skiltet som om det var første gang jeg så det: NIGGER, IKKE LA SOLA GÅ NED OVER DEG HER I SHALERVILLE.»

På bloggen til forfatteren er det bilder av bokomslagene til romanen  utgitt i ulike land – jeg likte omslaget på den tyske oversettelsen veldig godt. I boka kjører de i Isabelle’s Buick: 


21 kommentarer:

 1. En bok som jag känner att man kan bli lite upprörd av. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Jeg så filmen 12 years a slave i midten av februar. Den sitter i kroppen ennå ,og selv om boken er mild sammenlignet med handlingen i filmen påvirker det hvordan jeg håndterer det jeg leser. Jeg kjenner redselen til Robert, moren og søsteren hans når Isabelle viser interesse for han. Det er så langt jeg er kommet nå.

  SvarSlett
 3. Denne boka har jeg på vent. Leste litt i startkapitlet, og ser frem til å lese den etterhvert. Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Den gir en mye bedre leseopplevelse enn jeg hadde turt å håpe på.

   Slett
 4. Takk for smakebiten. Ha en fin søndagskveld!

  SvarSlett
 5. Morsomt å sjå hvor ulike framsider de velger- de gir jo temmelig ulike førsteinntrykk! Har sett flere skrive pent om denne, så jeg får notere meg den bak øret itilfelle jeg skulle snuble over den. Takk for smakebit og boktips ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Omslaget har en del å si; blikkfang og gir et inntrykk av innholdet. Jeg synes forlagene generelt ikke alltid er flink til å tenke på det. Har lest rågode bøker der omslaget er så grått og trist at det er utrolig at de valgte det. Jeg er litt i tvil om omslaget på denne er det beste for innholdet.

   Slett
 6. Har denne liggende på vent og ser frem til å lese den :-) Tusen takk for smakbiten:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig - håper du også liker den.

   Slett
 7. En okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Den er ganske ny - utgitt i USA i 2013 og på norsk i 2014.

   Slett
 8. Den här boken skulle jag också vilja läsa! Tack för smakebit och boktips! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Jeg liker den ihvertfall mye bedre enn jeg trodde jeg skulle gjøre.

   Slett
 9. Låter som en bra bok, tack för tipset :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det, Tror den kan treffe mange lesere.

   Slett
 10. Takk for smakebit - har boka på leselista :-)

  SvarSlett
 11. Hörde talas om den här boken nyligen, men minns inte var. Tack för smakbiten! Den verkar klart läsvärd. :)

  SvarSlett
 12. Boken har jeg liggende, og fikk lyst til å starte på den nå! Men må nok vente bittelitt og lese ut de jeg holder på med først. Ha en fin uke, Tone :)

  SvarSlett