2. mar. 2014

En smakebit på søndag fra "Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv" skrevet av Tomas Espedal

Forrige ukes smakebit var fra en roman der hovedpersonen Bjørn var besatt av å snekre, fortrinnsvis på eget hus og han hadde hele tiden et byggeprosjekt på gang.

Boken jeg leser nå, Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv, her er hovedpersonen, forfatteren Tomas Espedal som forteller fra sitt eget liv mv, ikke opptatt av å eie eget hus eller snekre. Her på Gyldendal forlag.no  kan du lese mer om hva romanen handler om.

I kapittel 6, Å gå ut av et forhold, forteller han om da han hadde en samboer som ville bo i et hus, noe han ikke hadde tid til. Han ville bo i leilighet. Det var alltid så mye å gjøre med hus og hage at han ikke skrev et ord de årene de bodde i huset. Det han hadde behov for var noen sammenhengende dager uten planer og virketrang.

Smakebiten: «I mitt tilfelle fører store hus til små tanker. Hvor skal man plassere salongbordet? Hvilken maling skal man velge? Hvem skal betale regninger? Hvilke bøker må jeg skrive for å betale ned på huset? En kriminalroman? Jeg hadde plottet innen rekkevidde. Jeg hadde lyst til å drepe hun jeg var sammen med. Det var i den perioden jeg lærte å gå. Det å gå er, i en viss forstand, det motsatte av å bo i hus. Det gjelder i alle fall vandringen som er en forlenget, frivillige eller ufrivillig gåerfaring, vandringen er en ønsket eller uønsket hjemløshet. Hadde jeg ikke lenge ønsket å legge ut på veien, uten mål og mening, bare gå, i hvilken som helst retning bort fra dette morderiske huset?»


Vil du lese smakebiter fra andre bøker linket til Mari’s blogg denne søndagen, klikker du på bildet nedenfor:


14 kommentarer:

 1. Takk for herlig smakebit.:) Ble nysgerrig på boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange meninger om det han skriver om. Men en ting kan de vel ikke klage på: han skriver så godt. Jeg er blitt skikkelig fan av han.

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Snart läggdags, så jag önskar dig godnatt.

  SvarSlett
 3. Dette er min favoritt av Espedal sine bøker! (OK, eg har berre lest to av dei då...) Er spent på Bergeners, har lyst å lese den snart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest og likte Bergeners, som var den første boken jeg leser skrevet av han, mest pga språket. Men en del som likte Gå ble skuffet over Bergeners.

   Slett
 4. Det där var ju en väldigt personlig text. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det. Jeg liker den fordi jeg synes han skriver så bra.

   Slett
 5. Oi, denne fikk jeg veldig lyst til å lese.Tusen takk for herlig smakebit og boktips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke ennå ferdig. Men hittil synes jeg den er god. Spesiell.

   Slett
 6. Denne boken kunne jeg tenke meg å lese, takk for tips! Ønsker deg en fin uke, Tone :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Om du leser den håper jeg du liker den.

   Slett
 7. Eg har berre lese Imot naturen av Espedal, og den likte eg ikkje. Men eg har bestemt meg for å lese ei bok til av han - kanskje eg likar den betre. Takk for smakebit :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har forstått at Gå var hans gjennombrudd. Tenker at jeg kommer til å lese den du nevner også. Men jeg må ha litt tid mellom hver bok. Sånn er det med alle bøker - kan ikke lese bøker av samme forfatter etter hverandre . Da går jeg lei.

   Slett