24. jan. 2022

Jeg grunnla de forente stater av Hilde Susan Jægtnes – nominert til P2 lytternes romanpris 2021

 


Jeg grunnla de forente stater av Hilde Susan Jægtnes er den tredje romanen jeg leser av de seks nominerte til P2 lytternes romanpris 2021 og som jeg skrev om i innlegget:

P2 lytternes romanpris 2021, de seks nominerte

 


Hilde Susan Jægtnes har skrevet en god bok. Jeg er faktisk imponert over den. Samtidig ser jeg ikke bort ifra at lesere kan finne den krevende fordi den bytter fortellerstemme hele tiden. Jeg var litt forvirret i begynnelsen, men etter hvert som jeg forstod opplegget ble formen spennende: hvem forteller nå og hva har vedkommende å fortelle.

 Det var interessant å få innblikk i en del av amerikansk historie på denne måten. Jeg opplever at det er en fordel at jeg har lest boken USAs presidenter skrevet av Ole O. Moen. Samtidig kan jeg ikke huske å ha lest om Alexander Hamilton før. Men ifølge registeret er han nevnt mange steder i boken til Moen. 

 Romanen blir omtalt slik på bokomslaget:


«Hvordan gikk det til at en farløs, men begavet fattiggutt fra den danske slavekolonien St. Croix ble en nøkkelfigur i utformingen av vår tids mektigste demokrati? Alexander Hamilton var George Washingtons høyre hånd og U s AS første finansminister. Hans reise fra en perifer outsiderposisjon til maktens innerste sirkler er også historien om USAS tilblivelse. I denne rike, viltre og nærgående romanen kommer foruten Hamilton selv en rekke av menneskene som formet ham, til orde. Romanen drar leseren med inn i begivenhetenes sentrum, der prinsipper kolliderer med begjær, lojalitet veksler med svik, konflikter løses gjennom krig og duell. Men fremfor alt girJeg grunnla Deforente stater et innblikk i maktens vesen slik den fortoner seg for de mektigste — og for de maktesløse.»

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar