28. okt. 2020

Sjarmen med tarmen (Darm mit Charme) med undertittelen Om et av kroppens mest undervurderte organer av Guila Enders – kjempeinteressant bok.

 


Boken Sjarmen med tarmen med undertittelen Om et av kroppens mest undervurderte organer av Guila Enders, har stått noen år ulest i bokhylla mi. Den ble utgitt i 2014 og på norsk i 2015. Det at jeg har lest den nå, er at jeg hørte på første program i en serie her på NRK Radio programmet Ekko den 12. oktober om at bygg er undervurdert som matkorn, og at det er utrolig godt for kroppen. Utrolig interessant, noe som har gjort at jeg har kjøpt inn flere produkter som inneholder bygg. Her er link til en artikkel om bygg på forskning.no.

Det er en stund siden boken om tarmen ble utgitt, og det forskes mye på tarmen som ikke er med her. Jeg hadde forventet å lese om kostfiberet betaglukan som det er mye av i kornet bygg, men også i havre, og som kalles for tarmens feiekost. Men det var ikke tema i boken. Jeg vil ikke huske alt jeg har lest i boka til Guila Enders, men nå har jeg fått en del å tenke på. Kjempeinteressant tema. Har ikke forstått hvor viktig tarmen er for oss. Utrolig at jeg har latt den stå ulest i bokhylla så lenge. Uten tarmen er ikke hjernen stjernen som er tittelen på en annen interessant bok.

Forlaget beskriver boken slik:
Mat er ikke bare kalorier og næringsinnhold. Mat er viktig også når det gjelder hva den forsyner tarmen med av bakterier. Ny forskning avdekker forbløffende sammenhenger mellom tarmen og resten av kroppen: Ubalanse i bakteriefloraen kan blant annet føre til oppblåsthet og smerter, overvekt, depresjon, allergi, intoleranse og Alzheimer. For å føle oss vel, ha god helse og balanse i kropp og sinn må vi med andre ord ta vare på tarmen vår. I denne sjarmerende boka kan du lese:

Alt om fordøyelse, dovaner og matens virkning i kroppen
ABC om bæsj
Bakteriene våre og hva de betyr for helsen
Mange gode råd om hvordan du blir venn med tarmen din
Forfatteren, Giulia Enders, er en ung tysk medisiner som selv fikk noen underlige sår hun ikke ble kvitt med hudbehandling, og som ingen leger fant årsaken til. Til slutt tok hun saken i egne hender, fant ut at hun faktisk hadde en tarmsykdom, la om kostholdet og ble frisk. Les mer om hennes oppsiktsvekkende historie i denne usedvanlige boka om et av våre mest undervurderte organer.»

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar