17. okt. 2020

Tritonus En skjærgårdsfortelling – en ny god roman av Kjell Westö– denne gangen en samtidsromanEtter å ha lest de fleste bøkene Kjell Westö har utgitt og likt de så godt at han er blitt en av mine favorittforfattere, lå det en forventning og spenning å lese den nyutgitte samtidsromanen Tritonus med undertittelen En skjærgårdsfortelling

Det ble en god leseopplevelse fra begynnelse til slutt å lese romanen på 400 sider som jeg har lånt av biblioteket. Karakterer, handling, karakterenes indre liv, og omgivelser; det er sjelden jeg lever meg så inn i handlingen som i bøkene til Kjell Westö.

I denne romanen er det for meg to hovedpersoner: den arrogante dirigenten Thomas Brander og naboen til hans storslåtte villa Casa Tritonus i den finske skjærgården: den joviale skolepsykologen Reidar Lindell. To ulike personligheter som på Lindells initiativ forsøker å bygge opp et vennskap. Handlingen foregår noen høstmåneder og juni og juli året etter. Begge er opptatt av musikk. Brander har den klassiske musikken som sitt levebrød og pasjon. Lindell er medlem av bandet Rainbow som spiller coverlåter på fritiden på bygdas kro. Jeg tror mange lesere vil like denne skjærgårdsfortellingen.

Romanen gir klare bilder, og her beskriver forfatteren romanen i en videosnutt fra den finske skjærgården:


Romanen ble utgitt samtidig i Finland, Sverige og Norge. Her er det norske forlaget Pax beskrivelse av Tritonus:

«Tritonus handler om den 58 år gamle dirigenten Thomas Brander som har passert karriereklimaks og er i ferd med å miste grepet om musikken. Han klarer ikke å se for seg at livet kan være noe annet enn musikk og at det kan finnes et liv etter den. Dirigenten er en ensom mann med flyktige og motsetningsfylte forhold til sine nærmeste. Han trenger sårt et nytt ankerfeste i tilværelsen etter så vidt å ha unnsluppet et terrorangrep og blitt rystet ytterligere av en metoo-beskyldning. Brander velger å ta et skritt tilbake og slå seg ned i bygda Ravais (fiktiv) i den finske skjærgården, nær grensen til Sverige. Der får han oppført en villa som vekker oppsikt. Parallelt med Branders historie fortelles også historiene til de andre innbyggerne og naboene til Brander som han blir kjent med etter hvert, og de små historiene berører like mye som historien om dirigenten. Her får også de store samfunnspolitiske spørsmålene plass, som klassetilhørighet, rase og rasisme. Sorgen og nostalgien ligger tett oppunder overflaten gjennom hele romanen, samtidig som den er full av liv og ramsalt humor.»

4 kommentarer:

 1. Takk for kjempefint lesetips, denne fikk jeg lyst til å lese. God helg Tone!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme, håper du liker romanen dersom du leser den :)

   Slett
 2. Jeg elsker også bjørn Westö sine bøker, denne har jeg bestilt på bibloiteket, men det tar sin tid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var heldig med å komme tidlig i køen, en fordel å høre til et lite bibliotek. Enn så lenge. Håper det ikke blir lagt ned pga kommunesammenslåingen mellom Rygge og Moss.

   Slett